Кметът иска 21 нови павилиона на спирки, съветници го винят в нагласен конкурс в полза на Делян Пеевски

Хасан Азис и Милан Миланов си стиснаха ръцете но не се разбраха за павилионите

Кметът на Кърджали Хасан Азис поиска от общинските съветници да подкрепят негово предложение за поставянето на 21 нови павилиона с еднаква визия в Кърджали, повечето, от които на спирки за градския транспорт. Градоначалникът предлага да се проведе конкурс за фирма, която да наеме общински терени и да изработи павилионите , заедно със спирките. Хасан Азис се мотивира с това, че повечето павилиони в Кърджали са в окаяно състояние и са изграждани преди повече от 35 години като не се вписват в съвременния облик на града. Освен това от подмяна се нуждаят и спирките на градския транспорт. Той предложи на местния парламент да гласува в подкрепа на провеждането на публично оповестен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на общински терени за поставянето на модерни,топлоизолирани павилиони, в които да се продават вестници, цигари, безалкохолни напитки, бързи закуски.В конкурса могат да кандидатстват  фирми, които са готови да направят инвестиционна програма за 300 000 лева. Да извършат премахването на старите павилиони за своя сметка и на свои разноски да подменят спирките.

  Предложението на градоначалникът срещна отпор от опозицията в Общинския съвет. Председателят на постоянната комисия по законност и обществен ред Величка Георгиева от БСП предложи павилионите да се проектират и изработят по поръчка на общината, която да заложи парите за изработване в общинския бюджет.

  Лидерът на групата съветници на ГЕРБ Илия Илиев изрази мнението, че кметът иска да монополизира пазара в Кърджали в момент, когато цялата страна е скочила срещу картелите и олигархията. Според Илиев, ако се приеме предложението на кмета ще се унищожи дребния бизнес в града. Много хора след срива в промишлеността се занимават с търговия на дребно и ние ще им отнемем хляба, каза Илиев. Илиев изрази мнение,че  в условията за конкурса има сериозни дискриминационни точки, като тази за инвестиционната програма от 300 000 лева, за искането да се плати 50% от наема авансово, да се даде гаранция от 50 000 лева. Илиев изрази мнението,че малко фирми могат да изпълнят условията. Според него конкурсът е нагласен за човекът, който държи 80% от търговията с вестници, намеквайки за бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Илиев каза, че новите павилиони ще се поставят на най-апетитните места и ще укрепят монопола на бъдещия наемател. Той подкрепи идеята общината да направи павилионите и за всеки един да се играе поотделно.

 Огнян Иванов от ГЕРБ подкрепи Илиев. Той също отбеляза,че условията за конкурса са дискриминационни. Той подкрепи идеята да се заложат в Бюджет 2014 пари за спирки и павилиони. Ще призовем областния управител да върне решението,ако предложението на кмета се приеме. Ще сезираме и Комисията за защита на конкуренцията, закани се Иванов.

 Съветникът от БСП Траян Бабунски пък подчерта, че предложението на кмета не е обсъдено сериозно от обществеността. То е внесено прибързано и следва се обсъди,защото засяга дребния бизнес в града. Ако сега подкрепим това предложение ще дадем повод на обществото да твърди, че помагаме на монополите да стъпят в града, каза Бабунски и предложи точката да отпадне от дневния ред до провеждането на обществен дебат. Той каза че БСП е против предложението на кмета.

 Милан Миланов, председател на групата съветници от БСП предложи да се даде срок на сегашните собственици на павилиони до две години да ги обновят по проект изработен от общината. Ние знаем кой е човека, за когото се гласи този конкурс. Не искам да казвам какво се носи в публичното пространство. Това решение ще се атакува от БСП,категоричен бе Миланов.

  Председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса подкрепи кмета. Той каза, че по подобен начин са процедирали в София и Пловдив, където кметовете са от ГЕРБ. Ще се открият нови 21 работни места. Спирките няма да са в плачевно състояние

. Подкрепяме предложението в интерес на обществеността на Кърджали,каза Расим Муса.

  Директорът на дирекция”Общинска собственост”Кера Станчева направи пълен обзор на наличните павилиони и местата, където ще се поставят новите. Тя каза,че няма да се премахне нито един работещ и поддържан павилион. Няма да бъдат засегнати собствениците на работещите павилиони, увери Кера Станчева.

  Проблемът за павилионите отдавна стои пред нас. Той не е нов, каза в отговор кметът. Той заяви, че дебат е имало и при навлизането на големите търговски вериги като Билла, Лидъл, Технополис, Техномаркет. Те обаче не са убили дребния бизнес. Той посочи, че в града има четири фирми за вестници и нито един техен павилион няма да бъде премахнат. Нещо повече,ще се създадат нови работни места,увери градоначалникът. Трябва да подобрим градската среда,подчерта Хасан Азис.

  С 22 гласа на ДПС срещу 15 на опозицията решението бе прието.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини