Ардино се готви за зимата, плануват машини за спасяване на закъсали

Планът за работа при вложени метеорологични условия през есенно-зимния сезон  бе основният акцент на традиционната работна месечна среща на кметовете на населени места в община Ардино с градоначалника Ресми Мурад. Целта на плана е да осигури организация за своевременно снегопочистване, опесъчаване на уличната и пътна мрежа, и да се поддържат техническите съоръжения и системи в изправност на територията на общината през есенно-зимния период.

На работната среща присъстваха представители на Районното полицейско управление, Районната служба „Пожарна безопастност и защита на населението”, местното Държавното горско стопанство, ВиК. Срещата не уважиха само представителите на EVN.

Зам.-кметът и председател на Оперативния щаб - Изет Шабан заяви, че приоритетни при снегопочистването ще бъдат участъците пред учрежденията, училищата, детските градини, фурни, търговски магазини във всички населени места на територията на общината. Той съобщи, че има ново изискване на Областния щаб за защита при бедствия, според която всяка една община трябва да осигури машина за теглене на закъсали тежкотоварни автомобили.

Изготвен е списък на болните от диабет,  нуждаещите се от хемодиализа и бременни жени в отдалечените населени места, които се нуждаят от неотложна медицинска помощ. Осигурен е и транспорт на хемодиализно болни от дома им до хемодиализен център при МБАЛ – Кърджали.

По време на срещата представителите на организациите и институциите докладваха за готовността си да посрещнат зимата.

Директорът на Държавно горско стопанство в Ардино Ертан Еминов информира, че разполагат с четири резачки и 6 високопроходими автомобили, които могат да помогнат при екстремни ситуации.

Старши пожарникар Васил Чолаков от РС „Пожарна безопасност и защита на населението” и управителят на ВиК-звеното в Ардино Тодор Буров увериха също, че имат готовност за работа при зимни условия.

Ерхан Реджеб, наместник-мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали помоли кметовете на населените места да съдействат при попълването на проекто-бюджетите на джамийските настоятелства за 2014 година. Той припомни, че новоизбраните селски джамийски председатели трябва да направят протокол и след одобрението на Районното мюфтийство да го заявят в общината.

Администраторът на проект „Подкрепа за достоен живот” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051O001-5.2.09 “Алтернативи”  - социална услуга „Личен асистент Айбениз Салиева информира кметовете и кметските наместници със старта за третия му етап. За потребители на социална услуга могат да кандидатстват лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват. Крайният срок за подаване на документите е 15.11.2013г.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини