600 деца в община Момчилград ще получават безплатни плодове и зеленчуци

600 деца в община Момчилград ще получават безплатни плодове и зеленчуци през настоящата 2013/2014 учебна година. Одобрените кандидати по схема „Училищен плод”, финансирана от Европейския съюз, са училищата в селата Нановица, Груево и Равен, както и всички детски градини на територията на общината. Тази година схемата обхваща всички деца в забавачките и ученици от 1 до 4 клас. От началото на ноември до края на учебната година малчуганите ще получават широка гама от плодове и зеленчуци – ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

В тазгодишната кампания по „Училищен плод” се наблюдава съществен ръст на одобрени учебни и детски заведения в Момчилград. За сравнение, броят на одобрените кандидати през 2012/213 учебна година е бил 5, а през тази година са двойно повече.  

Засиленият интерес към схемата се дължи на успешното й прилагане през последните три години и на благоприятните промени в националното законодателство.

Общата цел на схемата за предлагане на плодове в училищата е трайно да се увеличи делът на плодовете и зеленчуците в храненето на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини