Тодор Иванов от „Славейков” е № 1 по астрономия в България

Десетокласникът Тодор Иванов от СОУ "Петко Рачов Славейков" зае първо място в 25-ия Национален конкурс "Космосът настояще и бъдеще на човечеството". Специализираното жури под ръководството на доц. д-р Таня Иванова от Института за комически изследвания към БАН класира участниците в престижното състезание. Членове на журито бяха още академик Ячко Иванов, първият български космонавт генерал Георги Иванов и Боряна Кадмонова - изпълнителен директор на фондация "Еврика".

Над 1000 ученици от цялата страна се конкурираха за наградите. Журито не скри отличните си впечатления от разработката на Тодор на тема "Астрономическа фотография с камера ALccd5 CMOS и фотоапарат Olimpus". Негов научен ръководител е учителят му по физика Христо Банев. Разработката бе осъществена със съдействието на Астрономическата обсерватория в Кърджали. Нашият ученик победи в най-престижната категория „Идеи за научни и технически експерименти”.

Конкурсът е вкючен в Националния календарен план  за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Той се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.

Награждаването на първенците се състоя в Националния политехнически музей, София. Призьорите получиха своите дипломи и предметни награди от патрона на конкурса - първия български космонавт генерал Георги Иванов. Тодор като едноличен първенец получи правото да презентира своята разработка още веднъж, този път по време на церемонията по награждаването.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини