Цвета Караянчева:ДПС в Кърджалийско пробутва свои кадри в противоречие със закона

Цвета Караянчева

Народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева внесе сигнал до министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов за конфликт на интереси при назначаването на Юмер Лютви Юсеин за директор на дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали. Юмер Юсеин бе единственият кандидат за поста на отстранения Костадин Стратиев и утре се очаква да встъпи в длъжност. Неговата номинация бе оповестена в медиите още през август, въпреки, че конкурсът за директор бе обявен на 1 октомври.

Според Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията позицията изисква минимум 5 години професионален опит в област, свързана с функциите, определение в длъжностната характеристика или придобит ранг – II младши, което се доказва с официални документи. От представените от кандидата документи обаче е видно, че той не отговаря на горепосочените условия”, алармира Караянчева. „Трудовият стаж на Юмер Юсеин е свързан с търговията на дребно, производството на тютюневи изделия и сферата на паричното посредничество, като последователно е заемал длъжностите продавач-консултант, кантарджия-отчетник, стажант и специалист-кредитиране, банков-служител и ръководител на банков офис. Лицето няма професионален опит в системата на трудовия контрол, а ръководният му стаж възлиза едва на година и 6 месеца. Освен, че няма нужната квалификация и професионален опит, лицето се намира в нарушение на Закона за държавния служител, който изрично забранява за държавни служители да бъдат назначавани лица, които са съдружници в търговски дружества. Проверка в Агенцията по вписванията показва, че към момента на назначаването си Юмер Юсеин има дялово участие в „НЕО ВИТА – СТМ” ООД – град Ботевград – лицензирана фирма за трудова медицина, и не е предприел постъпки за прекратяване на съдружието си. Случаят е фрапиращ пример за конфликт на интереси и представлява явно погазване на българското законодателство”, изтъква Караянчева.

Юмер Юсеин е на 28 г, последната му месторабота е управител на офиса на Търговска банка Д в Момчилград. Освен управител на банка е общински съветник и председател на младежката организация на ДПС в града, като последното също е в противоречие със Закона за държавния служител.

Това съобщиха за медиите от местната централа на ГЕРБ.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини