Шенер Джебеджи:Ататюрк постави началото на приятелството между Турция и България

Назми Мюмюн поздравява генералния консул

Бащата на турците Мустафа Кемал постави началото на приятелството между млада Турция и България.Основателят на Турската република бе военен аташе в София и установи много приятелски връзки,които бяха полезни и за двата народа.Това заяви в словото си на приема в Пловдив по случай Националния празник на Република Турция генералният консул Негово превъзходителство Шенер Джебеджи. Той припомни епохалното дело на Ататюрк за премахване на негативите от османското наследство и поставянето на устоите на съвременната турска държава. От нейното създаване до днес отношенията между Турция и България се развиват във възходяща линия. Особено динамични са през последните години, когато страните укрепиха дружбата си в рамките на Северноатлантическия алианс. Уверен съм,че приятелските връзки ще се развиват все по-успешно, подчерта дипломатът.

Десетки политици, общественици, културни дейци,журналисти се събраха в ресторант „Амбасадор” на хотел „Тримонциум” за да почетат Деня на републиката. Националният празник на южните ни съседи символизира републиканските и светски устои на страната. Подобна символика имат още Деня на победата и честването на рождения ден на Ататюрк.

Негово превъзходителство Шенер Джебеджи бе поздравен от зам.-областният управител на Кърджали и член на Националния съвет на БСП Назми Мюмюн, областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер, кметът на Кърджали Хасан Азис,от кметове и председатели на общински съвети от областта.

Както Кърджали бг вести писа трима журналисти от Кърджалийска област бяха поканени на приема: кореспондентът на Анадолската агенция Нахит Догу, репортерът от Кърджали хабер Ресмие Мюмюн и Георги Кулов от Кърджали бг вести и кореспондент на вестник „Заман” в региона.

Кърджали бг вести

Бахри Юмер поднася приветствия
Консулът с колегата Георги Кулов
Назми Мюмюн заедно с градоначалника и свещеника
Групата от Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини