Ротарианците в Кърджали-мост между балканските държави

Валентин Стоянов /в средата/на гости на Ротари клуб Кърджали

Ротари клуб в Кърджали впечатлява с толерантността и добронамереността между членове с различна етническа и религиозна принадлежност. Това позволява широки международни контакти. При мандата на паст президента/бившия президент б.а./ Садула Хаджиев, който председателстваше комитет за българо-турско приятелство бяха установени контакти с четири ротариански клуба в Република Турция. Те се побратимиха с клуба в Кърджали. Ротарианците от града станаха инициатори и на тристранни срещи със свои приятели от Гърция и Турция. Ротарианците от Кърджали показаха как можем да си подаваме ръка на Балканите. Това заяви в Кърджали дистрикт гуверньора на дистрикт 2482-България доц.д-р Валентин Стоянов.

Доц.Стоянов е начело на ротарианското движение в България през настоящата ротарианска година. Той бе на опознавателна визита в столицата на Източните Родопи. Снощи той има среща с представителите на Ротари клуб Кърджали, Ротаракт-Кърджали, Интеракт Кърджали.

Гостът е преподавател по медицина в Тракийския университет в Стара Загора. Той е с тридесет годишен стаж в професията си. Има две монографии. Щастливо женен с две деца.

Доц.Стоянов е от 16 години член на Ротарианското движение. Бил е президент на клуб в Стара Загора. Пет години е един от отговарящите за Ротари фондацията в българския дистрикт.

Гостът определи Ротари клуба в Кърджали като много активен.Според него той напълно е завършил младежките програми,като съществуват Ротаракт/младежи над 18 г./с президент Динчер Хабиб и Интеракт/младежи под 18 год./ с президент Петър Недялков.

Ротари клуб Кърджали е създател на Ротари клуб в Момчилград.

Етническото многообразие в клуба в Кърджали е нормално. Основен принцип на нашето движение е приятелството, каза още доц.Стоянов. Той даде за пример купуването на ковьоз за болницата преди години от членове на клуба в Кърджали. Един от ротарианците дал повече пари. Идеята му е, че децата,които ще се спасяват в този ковьоз не се делят на етноси и религиозна принадлежност. Ротарианците зачетоха правото ми на живот и избор, каза още дистрикт гуверньора. Той посочи,че същите подбуди са водели ротарианците поставили билборд посветен на борбата им с детския паралич в Кърджали.

Доц.Стоянов коментира и срещите си в Кърджали. Той бе приет от кмета Хасан Азис и областния управител Бисер Николов. Обсъдихме съвместни проекти и проблеми в областта на образованието. Ние разполагаме с най-добрите експерти в своята област и можем да бъдем полезни и на общината и на областта,подчерта дистрикт гуверньора.

Президентът на Ротари клуб Кърджали Гавраил Гавраилов отбеляза, че визитата на дистрикт гуверньора е особено важна за клуба,както и за младите ротарианци от Ротаракт и Интеракт .Гостът е запознат с програмата на клуба до края на ротарианската година през юли 2014 г.Той изрази надежда,че ще получи подкрепа от доц.Стоянов за Ротари клуба,Ротаракт и Интеракт в Кърджали.

Георги Кулов  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини