Славейковци покоряват „Стандарт” и БНТ, софиянци впечатлени от младите ни журналисти

На 25 октомври младите журналисти заедно с клуб „Медия” от най-голямото училище в Южна България СОУ „П.Р.Славейков” и ръководителите си – Антония Маровска, Пепиния Китова и Гроздан Грозев, отпътуваха за София, където се осъществи част от проекта „Журналистика в действие” към програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Учениците имаха възможността да посетят редакцията на вестник „Стандарт” и сградата на Българската национална телевизия и да се запознаят с някои от особеностите в новинарския бранш.

Славейковци тръгнаха рано сутринта и по обед вече бяха на уреченото място, а именно пред БНТ. Там, въоръжен с усмивка, ги посрещна г-н Милко Багдасаров, доволен от нетърпението на учениците. Скоро се появи и Григор Стоянов, който ги разведе навсякъде и не спести нито една малка подробност от процеса на работа в телевизията. Първата спирка беше студиото на националните новини. Младите журналисти успяха да наблюдават на живо в режисьорската апаратна излъчването на една новинарска емисия. Те бяха изумени от голямата стена с технически приспособления и от това, колко хора действително работят за 20-минутни новини. Ръководителят им обясни работата на всеки един от екипа.

Следващото място, което учениците посетиха, бе култовото студио 5. Там се е снимало предаването „Каналето”, а сега е студио на „Панорама” и „Денят започва”. Славейковци отново бяха добре информирани за естеството на работа. Коментираха спецификата на директните предавания, както и тънкостите в майсторлъка на добрия репортер.

Обиколката продължи из стаите за монтажи и озвучение на материали, където учениците разказаха пред  специалистите от БНТ за начина си на работа с техниката от училищния медиен център и за своите продукти. В студио 6 от БНТ 2 всички успяха да се преобразят поне за малко в ролята на водещи, да четат от аутокюто и, разбира се, да се снимат в това свое ново амплоа. Обиколката завърши в сърцето на всяка телевизия - нюзрумът, където славейковци се запознаха с едни от най-добрите репортери и журналисти. Шампионите не успяха да се сдържат и взеха интервю от Мая Димитрова – репортер от „Частен  случай”, Спас Кьосев – водещ на „БНТ Такси” и от своя гид в новинарския свят Григор Стоянов.

Учениците се почувстваха като у дома си и трудно се разделиха със своите „колеги”, но те знаеха, че ги очаква и още работа, затова се насочиха към вестник „Стандарт”.

Когато младите журналисти пристигнаха пред редакцията на един от най-четените вестници в България, вече бяха очаквани от зам.-главния редактор Васко Вълчев и от носителя на наградата „Черноризец Храбър” – топжурналиста Руслан Йорданов. Турът на славейковци  започна от уютно обзаведената градинка на покрива и продължи надолу по етажите. Това даде възможност на децата да се запознаят с всеки един отдел, като се започна с отдел „Международни отношения” и „Анализи”. Те успяха да наблюдават процеса на изготвяне на вестника, което изключително ги впечатли.

В спортния отдел пък се завихри спор между феновете на Левски и ЦСКА, а в отдела за бързо реагиране, или, иначе казано, криминалния отдел, стана доста „напечено”. Накрая екипите на „Стандарт” и на училищния вестник „УПКО” се събраха в стаята за планьорки и обмениха идеи за подобряване и на двата вестника. От дискусията се разбра, че работата на журналиста не е никак лесна, но понякога силата на медиите е единственият начин да се обърне общественото мнение и да се предотврати някоя несправедливост. Именно това прави мисията на журталиста толкова ценна и нужна в съвремието ни. Доколко един коментар действа манипулативно и докъде е се простира свободата на езика, за някои механизми на журналистическото разследване и стремежът към обективност – тези и ред други наболели проблеми бяха разгледани. А на въпроса, дали интернет ще измести хартиения вестник, журналистите не успяха да стигнат до единодушно мнение.

В края на този ден, изпълнен с много информация и емоции, славейковци се отправиха към хотела си. След заслужена почивка и вечеря цялата група се събра за разходка и разгледа красивите забележителности на нощна София. Сутринта учениците потеглиха за Кърджали, нетърпеливи да разкажат невероятното преживяване на приятели.

Това обаче не е краят. Славейковци ще имат възможност да приложат всичко научено и да обсъдят ползите с кмета на нашия град. Предстои друга част от проекта - Зимната журналистическа академия, която ще се проведе в края на януари и началото на февруари.

Галина  КОСТАДИНОВА

Иван ГЕРГАНОВ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини