Студенти гласуват за Татул в „Чудесата на България”

Студенти от Колежа по туризъм при Икономически университет – Варна решиха да подкрепят Татул в националната кампания „Чудесата на България”, след като изкачиха светилището на Орфей. 60 бъдещи екскурзоводи от морската столица са на 5-дневна обиколка в Източните Родопи под надслов „Тракийското културно - историческо наследство”. В практическите им занятия са включени посещения на светилището на Орфей при с. Татул, скалното светилище Харман кая, религиозният комплекс Елмалъ баба теке, Скалният град на траките Перперикон. Маршрутът е избран от ръководителя им Бисер Попов, зам.-председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Студентите са убедени, че Татул заслужава да бъде в Топ 10 в „Чудесата на България”, чиято история датира от преди хиляди години. Впечатлени са от разположението на светилището и уникалната гледка към планините на Родопите. Надяват се вотът им да класира мегалитния паметник на едно от първите места.

„Татул е вълшебство, заредено с енергия. Истинският потенциал на този паметник не е разкрит и тепърва ще има наплив на туристи, но е необходимо да се популяризира. Изобщо в региона има десетки исторически забележителности, които все още остават неразпознаваеми като туристически дестинации”, смята Бисер Попов.

Припомняме, че мегалитният паметник край село Татул е с реални шансове да се класира сред първите археологически открития на новото хилядолетие в България. Гласуването става в сайта www.bgchudesa.com и ще завърши в нощта на 27 срещу 28 октомври.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини