Сведохме глави пред подвига на освободителите на Кърджали

Кърджалийци сведоха глави пред подвига на 10108 български герои от Хасковския отряд, освободили Кърджали преди 101 години.Специално бе отбелязан приносът на ген.Васил Делов за извоюването на свободата.

Това е най-важното събитие в историята на нашия град. Свободната земя трябва да се обитава от свободни хора. Това заяви в приветствието си към кърджалийци пред Паметника на освободителите кметът на Кърджали Хасан Азис. Той изрази признателността си към кърджалийци за духа на толерантност, който цари в града. Даваме пример как можем да се обединяваме около благородни каузи без да се делим на етнически и религиозен признак. Отношенията между различните етноси в града са топли и дружески.

  Двадесет и  първи октомври е ден на нашата отговорност към идните поколения,каза още Хасан Азис.Той посочи, че се гради общ мост от миналото към бъдещето, по който да минат идните поколения. Благодарение на общите усилия през последните години, Кърджали стана модерен град. В момента по европроекти се усвояват 100 млн.лева, отбеляза градоначалникът.

  Сред официалните лица пред Паметника на освободителите бяха народните представители Цвета Караянчева от ГЕРБ, Милко Багдасаров от БСП, Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед от ДПС, зам.-министрите Муккадес Налбант и Джейхан Ибрямов, областния управител Бисер Николов,омбудсманът Хакиф Емин. Всички почетоха с едноминутно мълчание паметта на освободителите. Звуча химнът на Република България. Десетки венци и букети цветя бяха положени на монумента от името на общественици, институции, училища.

  Празничната церемония пред Паметника на освободителите бе предшествана от шествие на училищата по бул.”България”. Десетки кърджалийци приветстваха манифестиращите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини