Готвят надграждащо обучение за домашните помощници

В началото на месец ноември всички 27 домашни помощници към Центъра за социални услуги в домашна среда в Черноочене ще преминат надграждащо обучение за предоставяне на почасови услуги на потребителите. Целта на предвиденото занятие е да допълни познанията и подходите на персонала при предоставяне на социалната услуга. Определяне на потребностите, общуването със стари и тежко болни хора с увреждания, справянето със стреса и превенцията, както и противопожарна тематика за недопускане на пожари през отоплителния сезон ще са част от темите на обучението.
Почасовите социални услуги за лична помощ, социално включване и комунално битови дейности се предоставят по домовете на 35 потребители, възрастни и самотни хора, затруднени в ежедневното си самообслужване и лица в неравностойно положение, от които и едно дете.
Дейностите се предоставят от домашни помощници, преминали въвеждащо обучение през месец април, съгласно изискванията на проекта, което включва теоретични и практически модули на следните теми: Социални услуги в общността – общи познания за грижа в домашна среда; Професионална роля и основни задължения на личния асистент. Насоки за изготвяне на индивидуални планове на потребителите на социални услуги; Потребности и права на потребителите на социални услуги; Оценка на риска; Първа помощ и справяне с кризисна ситуация; Подкрепа за здравословна и безопасна среда в дома на потребителя и др.
Екипът за организация и управление на проекта е в постоянен контакт, както с назначените служители, така и с потребителите. Те уточниха, че към настоящия момент не са входирани жалби и сигнали до бенефициента.
Припомняме, че спечеленият и реализиращ се проект от Община Черноочене е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.1.04 „ Помощ в дома”, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът „Център за социални услуги в домашна среда” стартира на 1 февруари и ще продължи 16 месеца. През първите 12 месеца по проекта ще бъдат предоставяни социални услуги. Той е на стойност над 157 000 лева.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Черноочене носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приема като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини