Побой над холандски дипломат в Москва

Според органите на реда, неизвестни лица проникнали в дома на холандския дипломат и му нанесли побой. След което напуснали, оставяйки след себе си сърце и надпис ЛГБТ. От пресслужбата на московската полиция потвърдиха информацията, но не посочиха името на дипломата и неговия ранг. От холандското външно министерство първоначално посочиха пред РИА Новости, че не са били информирани за инцидента.

Телевизионният канал МОС обаче съобщи, че министърът на външните работи на Холандия Франс Тимерманс ще извика руския посланик Роман Колодкин във връзка с инцидента. Според външнополитическото ведомство в Хага, двама неизвестни нанесли побой на дипломата в дома му в нощта срещу сряда. Нанесени му били леки телесни повреди.

Защо се изостриха отношенията между Холандия и Русия

На 4 октомври холандските власти инициираха международно разследване на инцидента с кораб на Greenpeace в Печорско море. Корабът бе задържан от руските власти, а членове на екипажа бяха обвинени в  незаконно притежаване на наркотици и предмети с двойно предназначение. Русия отговори официално, че нееднократно е предупреждавала Холандия да предприеме  действия за прекратяване противозаконните действия на кораба Arctic Sunrise.  Миналата седмица членове на екипажа на кораба се опитаха да се качат върху петролната платформа "Приразломная"  в  Печорско море, заради което бяха арестувани и обвинени в пиратство.  Според руските закони за подобно нарушение се предвижда затво до 15 години. По-късно обвиненията бяха заменени с "притежаване на наркотици и предмети с двойно предназначение". 

На 7 октомври срещу руски дипломат в Холандия бяха извършени противозаконни действия, които обтегнаха дипломатическите отношения между Москва и Хага. Руската страна изпратиа остра протестна нота, след като съветникът посолството на Русия в страната Дмитрий Бородин е бил нападнат от хора в камуфлажни униформи и под предлог жестоко отношение към децата си, е бил малтретиран, сложени са му белезници ие откаран в полицейско управление, където е държан цялата нощ, преди да бъде освободен без никакви обяснения или извинения. "Това е грубо нарушаване на Виенската конвенция. Очакваме обяснения и извинения, а също така и наказания за виновните. Ще реагираме в зависимост на поведението на холандската страна", заяви тогава президентът Владимир Путин. 

Холандските власти се извиниха официално заинцидента с Дмитрий Бородин, но заявиха, че "холандската полиция е действала в съответствие със своите професионални задължения, реагирайки на ситуация, за която са разполагали с информация".  Прес-секретарят на Холандското външно министерство Тис ван Сон коментирапо повод инцидента с руския дипломат, че "ако разследването докаже наличието на нарушенияна Виенската конвенция, Холандия ще се извини официално на Русия". Председателят на Комисията по международни въпроси към Държавната Дума Алексей Пушков коментира в Twitter, че "холандската полиция е по-добре да следи не руските дипломати, а совите собствени узаконени педофили".

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини