Курбан Байрамът настъпи в 240 джамии на областта

Молитвата

В 8,35 ч. имаминът на джамията в Кърджали обяви настъпването на Курбан Байрама за стотиците богомолци в храма.Джамията и нейният двор се оказаха тесни за байрамската молитва,която започна в 8,05 ч.Мнозина от богомолците останаха навън и бяха принудени да се молят на крак.

Освен в Кърджали Байрамът бе посрещнат в джамиите и на още 240 населени места в рамките на Районно мюфтийство.Само в двадесеттина месчида не се отслужи молитва.

Сред богомолците в двора на храма в Кърджали бяха секретарят на общината Сезгин Бекир и зам.-кметът Юсеин Ахмед. В джамията се молеха кметът Хасан Азис ,председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед и районният мюфтия Бехан Мехмед.Сред богомолците имаше и много деца,дошли с родителите си.

  Кметът Хасан Азис пожела на вярващите в Кърджали независимо от религията да са живи и здрави.Празниците са празници когато са споделени.Празникът е истински в Кърджали,защото го празнуваме заедно,подчерта градоначалникът.

След проповедта  по традиция излизащите от храма бяха посрещнати от тълпа роми.Те се бореха за всяка стотинка,като изхвърляха раздаваните според обичая бомбони.

Много граждани посрещнаха кмета Хасан Азис и го приветстваха за Байрама.Той и ръководството на мюфтийството поканиха енорийският свещеник отец Петър и журналисти на баклава в кафене “Босфор”.Обсъжданият въпрос бе как съвместно по традиция да се отбележи Йорданов ден.Тогава кмет и свещеник заедно водят шествието до Арда.

Екипът на Кърджали бг вести поздравява всички мюсюлмани със свещения им празник.

Георги Кулов

Множество
Ръководството на общината
Милостинята
Подрастващите
Прегръдка за кмета
Отец Петър поздравява градоначалника за празника
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини