Международно признание за партньорските проекти на езиковата

В края на миналата седмица в град Вилнюс, Литва се проведе международна двудневна конференция на тема „Развитие на училището с програма на ЕС за подкрепа”. На нея Европейската комисия бе поканила 150 училищни лидери от цяла Европа и Турция, които имат добър опит в разработването и осъществяването на проекти по програма „Учене през целия живот” и в частност училищни партньорства Коменски. България бе представена с 6 училища, само 2 от които езикови гимназии. Сред отличените първенци е ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Координаторът по проекти за училищно партньорство и помощник - директор Радка Попгеоргиева бе сред поканените на конференцията участници. Събитието бе осъществено в два дни, в които представителите на училищата от Европа участваха в тематични семинари и работни срещи-ателиета, на които разискваха проблеми в образованието, които могат да бъдат разрешени чрез участие на образователните инститиции в европейски проекти за сътрудничество.

Със своите 3 партньорства, успешен опит по програмата за квалификации на учители в чужбина и създаване на условия за прием на езикови асистенти, всички вклщчени в програмата „Учене през целия живот”, координирана в България от център за развитие на човешките ресурси –София, кърджалийската езикова гимназия се нарежда сред водещите училища в Европа, работещи според изискванията на новото време, търсещи и намиращи успешни възможности за финансиране на идеи за развитие на инстицията и за обогатяване на училищния живот.

Г-жа Попгеоргиева се включи активно в дискусиите на английски език в уоркшоп на тема „Училищното ръководство и Европейското училищно сътрудничество”, на който заедно с колегите си от Европа обсъди как участието в европейски проекти за сътрудничество може да въздейства положително върху развитието на училището като цяло. Заедно с другите участници проучи какво могат да направят училищните лидери, за да гарантират успешен проект с максимално положително въздействие.   В хода на разговорите тя получи много нови импулси за бъдеща работа и осъществи нови контакти, които в бъдеще биха могли да прераснат в успешни партньорства.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини