Google разработва система за управление чрез жестове на автомобили

Със сигурност ви се е случвало да наблюдавате шофьор на автомобил да жестикулира разпалено зад волана в опит да изпрати някакво съобщение – гневно или не толкова гневно, на друг участник в движението по пътя. Вероятно самите вие сте правили същото, ако сте автомобилен водач. Скоро обаче жестовете на шофьора, управляващ превозно средство, ще бъдат разглеждани по съвсем нов начин и с друго предназначение.

В близкото бъдеще ще стане възможно управлението на автомобил чрез жестове, благодарение на специалисти от компанията Google.

Инженерите във фирмата са започнали работа върху осъществяването на идеята, като дори вече има подадена заявка за патент.

Авангардната система ще се състои от камери и лазерен скенер. Информацията, постъпваща от тези устройства, ще позволи разпознаването на прости движения и жестове, извършвани от шофьора на автомобила, както и от пътуващите в него хора. Вместо да търси върху таблото копче или друга средство за контрол на системите на автомобила, водачът просто ще направи нужното движение с ръка във въздуха. Компютърът ще улови отправеното „съобщние“ и ще извърши необходимото действие. Това ще предостави повече свобода на шофьора и ще позволи осъществяването на по-бърз контрол, коментират специалистите.

Все пак основните функции при управлението на автомобила – например ускорение, спиране и промяна на посоката на движение, няма да се извършват с помощта на жестове.

Включването и изключването на светлинните сигнали също няма да става чрез движение на ръцете. Това не е и необходимо, тъй като вече създадените в областта на самоуправлението автомобили-роботи на Google могат да извършват безпроблемно подобни действия.

Жестовете на водача ще се използват за контролирането на второстепенни функции. Например – вдигане и спускане на стъклото, пускане на радиото или аудио системата, активиране на осветлението в купето и други подобни операции, при които допускането на евентуална грешка не би довело до фатални последствия.

Внедряването на подобна система за управление би трябвало да накара водача да не отклонява вниманието си от шофирането, докато търси копчета и други елементи за управление, разположени върху таблото и страничните врати на автомобила.

Целта е да се постигне по-голяма безопасност на движение по пътищата, коментират авторите на идеята.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини