7 °C

Ардински самодейци гостуваха на празника на Момчилград

В събота в рамките на традиционния есенен панаир в Момчилград, на сцената в градския парк самодейците към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино изнесоха грандиозен концерт под мотото „Музиката-езикът на разбирателството”.

„Празниците ни сближават и свързват, помагат ни да бъдем по-добри и да отворим сърцата си за обич и опрощение. Празниците ни са изпълнени с безгранична радост и надежда, с песни, които извират от най-съкровените кътчета на душите ни”, заяви при откриването на концерта секретарят на ардинското читалище Леман Кочева. Тя поднесе на момчилградчани сърдечните поздрави на кмета на община Ардино Ресми Мурад и благодари на ръководството на община Момчилград в лицето на градоначалника Акиф Акиф за поканата да бъдат гости на празника им.

90-минутната програма на ардинските самодейци предизвика сред жителите и гостите на Момчилград празнично приповдигнато настроение. Оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил за пореден път обра аплодисментите на публиката с великолепното си представяне. Достойно бе представянето на женската фолклорна група с ръководител Светла Семерджиева. Дамите от Ардино също спечелиха овациите на присъстващите с изпълненията на популярните родопски песни „А бре, юначе, лудо и младо” и „Девойко, мари, хубава”. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на барда Али Емин от Ябълковец, както и на талантливия музикант Ергюн Мюмюнов от Ардино.

„Много хубав концерт беше. Румелийска атмосфера. Музиката е храната на нашето общество, напомня ни откъде сме дошли. Показва ни още идентичността, традициите и обичаите”, заяви след спектакъла 73-годишният д-р Емруллах Халилоглу от Истанбул. Той е от Момчилград, но повече от 20 години живее в Истанбул.

От името на общинското ръководство и читалищното настоятелство председателят Юксел Исмаил връчи на зам.-кмета на община Момчилград Ерол Мехмед сувенир със символа на духовното средище.

73-годишният д-р Емруллах Халилоглу е от Момчилград, но повече от 20 години живее в Истанбул. „Всяка година идвам по време на Рамазан и Курбан Байрам в родния си край. „Много хубав концерт беше. Румелийска атмосфера. Впечатлен съм от вложения труд на всички участници. Музиката е храната на нашето общество, напомня ни откъде сме дошли. Показва ни още идентичността, традициите и обичаите”, заяви Халилоглу.

По-късно Оркестърът за местен турски фолклор изнесе концерт и на традиционната махя за Хасан Баба в кърджалийското село Бащино. Ардинци отново предизвикаха много аплодисменти и вълнение сред присъстващите. 

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини