Консенсус между партиите,предлагат Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов за почетни граждани

Раиф Мустафа

Основателят на читалище „Обединение” Кирил Ванков /посмъртно/ и десетократният световен шампион по свободна борба Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали” на тържествено заседание по случай „21-ви октомври” - Деня на Кърджали. Със заповед на кмета с “Почетен знак - Герб на община Кърджали” - златен ще бъде награден и дългогодишният просветен деец доц. Петко Кръстев.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” със заповед на кмета ще бъдат наградени с “Почетен знак - Герб на община Кърджали” - златен дългогодишният културен деятел Тодор Момчилов и по случай 100 годишнината от създаването на СОУ „Отец Паисий” ще бъде наградена посмъртно първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова.

Председателят на Общинския съвет заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянни комисии. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.

 

Преди сто години Кирил Ванков създава първия културен институт в Кърджали -читалище “Обединение”. През 1913 г. е избран за председател на читалищното настоятелство и назначен за околийски училищен инспектор. Негова е идеята за откриване на първото светско училище в Кърджали.

Исмаил Юсеинов е многократен Републикански, Европейски и Световен шампион. С високото си спортно майсторство и постижения е издигал авторитета на община Кърджали в национален и международен план, превръщайки се в еталон за подрастващите поколения. В момента продължава своята активна спортна дейност, като преди броени дни е спечелил десетата си световна титла по свободна борба за ветерани.

Номинираният за морална награда “Почетен знак - Герб на община Кърджали” - златен дългогодишен просветен деец доц.Петко Кръстев е автор на десетки научни публикации, популярни статии и книги. За педагогическата и научно – професионалната си дейност е награден в областта на образованието и културата с орден „Кирил и Методий” първа степен.

С ”Почетен знак - Герб на община Кърджали”- златен, посмъртно е номинирана и първата учителка Параскева Ванкова, съпруга на Кирил Ванков. През 1913 г. е назначена за преподавател в първото светско училище в Кърджали.

И дългогодишният деятел на културата Тодор Момчилов е сред номинираните за морална награда ”Почетен знак - Герб на община Кърджали”- златен. Кариерата си започва, като главен художествен ръководител на първия танцов състав. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен и хореограф І категория.

 

 

 

 

08.10.2013 г. Председател на ОбС - Кърджали

гр.Кърджали Раиф Мустафа

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини