Светилището на Орфей в битка за откритие № 1

Светилището на Орфей при село Татул се класира на втори финален тур в битката за най-значимо археологическо откритие.  В онлайн референдума на "Чудесата на България" ще се състезават 20 уникални находки. Гласуването във втория финален етап ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на суперцеремония в началото на ноември.

В първия тур състезанието беше доста оспорвано. Стигна се до балотаж, защото разликата между неолитния човек от Кар дере и златото на гетите от Омуртаговата могила беше само 96 гласа. Тракийското светилище на Орфей при момчилградското село Татул успя да се нареди сред първите 20 уникални находки, изпреварвайки десетки исторически паметници и забележителности.

„Скъпи съграждани и гости на община Момчилград! Най-искрено Ви благодаря за активното участие и безрезервната подкрепа за престижното представяне на Татул - Светилището на Орфей. С общи усилия сме на път да превърнем общината ни в център за културно-исторически туризъм. Убеден съм, че с Ваша подкрепа един от най-уникалните мегалитни паметници на Европа ще намери своето заслужено място в националния вот за „Чудесата на България””, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф.

Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може да го направи на www.bgchudesa.com.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини