Драконоидите ни "заливат" тази нощ

Тази вечер всички жителите на Северното полукълбо ще могат да видят един от последните за годината звездопади, който ще ни поднесе небето – Драконоидите. Малко по-късно тази нощ те трябва да достигнат своя пик. 

 "Звездопадът" е породен от кометата 21P/Джакобини-Цинер. Радиантът му лежи в съзвездие Дракон близо до "главата" на Дракона. Той е близък до Северния полюс, но е разположен по-високо в първата половина на нощта. Освен това метеорите напомнят огъня, бълван от пастта на дракон. Този ефект се създава благодарение на яркожълтата, а понякога и червена следа, която се появява поради неголямата скорост на потока спрямо нашата планета.

Тъй като съзвездие Дракон е постоянно разположено над Северното полукълбо, над хоризонта, то препятствие за наблюдението на звездопада може да стане само такъв фактор като облачност и ярко пълнолуние.

Активността на този поток е доста своенравна – ежегодно той дава максимум 5-10 метеора на час, но през 1933 година са наблюдавани 350 метеора. Този поток е известен и под името Джакобиниди.

Пикът на активност тази година се очаква да бъде тази вечер след залеза на слънцето докъм полунощ и утре преди разсъмване. По предварителни прогнози тази година не бива да се очаква прекалена активност откъм Драконидите. И все пак опитайте да хванете падаща звезда – луната е преди първа четвърт и няма много да пречи на гледката.

Кометата 21P/Джакобини-Цинер е била открита от французина Мишел Джакобини в съзвездието Водолей на 20 декември 1900 година. 13 години по-късно, през 1913 г., случайно я преоткрива немският астроном Ернст Цинер, наблюдавал вечерта на 23 октомври променливи звезди в съзвездието Щит.

Много години преди откриването на кометата внимателни наблюдателни са забелязвали идващите от тази част на небето метеори, активни около 8-10 октомври. Но масово наблюдение на потока започнало едва през ХХ век, след звездния пик от 1933 г. Обикновено такива пикове се случват около перигея на кометата. Следващото тясно сближаване на кометата със Земята, когато от нея ще ни делят само 0,39 астрономически единици, ще бъде на 11 септември 2018 година.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини