Училищата вече няма да искат пари от родителите за охрана

От МОН твърдят, че държавата дава пари за охрана в училищата, включени в графата „издръжка”

Регионалният инспекторат по образованието в Пловдив изиска от директорите на училища да прекратят практиката ученици и родители да плащат за охраната на учебните заведения.

Според самите директори обаче, това означава държавата да обясни кой и как поема тази дейност. Защото парите в делегираните бюджети не достигали, а общините отказвали да поемат тази издръжка. Те дори се обединиха около идеята сумата да е по 3 лева на дете месечно.

„Това не е регламентирано никъде, че за охрана трябва да даваме еди каква си сума, или еди какъв си процент. Принципно да – всичко, което касае издръжката на училището, е включено в този разходен стандарт, но ако този единен разходен стандарт е примерно 2000 - 3000 лева на дете, няма пречка да се поеме от училището, обяснява Валентина Георгиева, директор на СОУ“Патриарх Евтимий“- Пловдив.

От Министерството на образованието ясно заявиха, че държавата е отпуснала пари за охраната в училищата. Като разходът за това бил включен в общата сума в графата „издръжка”.

„Тоест, в единния разходен стандарт ние имаме и такива средства отделени. Ако те са недостатъчни от бюджета на училището, тогава директорът може да търси допълнителни източници, било то чрез дофинансиране от общината, било то чрез реализиране на собствени приходи или чрез дарения”, уточнява Антоанета Пакова- началник на РИО на МОН-Пловдив.

След репортажа в Новините на Нова за практиката родители да плащат охраната, от Регионалният инспекторат по образованието в Пловдив са поискали от всички директори да спрат да събират пари от децата и родителите им под каквата и да е форма.

В инспектората вече има писма от гневни родители, които настояват училищата да им върнат парите, които са дали за охрана.

Източник: http://novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини