Швейцария: Референдум за въвеждането на безусловен доход 2800 $

Швейцария ще се проведе гласуване за това дали да се въведе основен доход за всички пълнолетни.

Неравенството в заплащането предизвиква нарастващата обществена активност в страната с най-развита директна демокрация.

Сега граждански комитет призовава да бъде въведен безусловен доход 2 500 швейцарски франка (2 800 $) на месец за всички пълнолетни в Швейцария, за да се осигури финансова сигурност за населението.

Организаторите предоставиха искането, подкрепено с над 100 000 подписа, което е достатъчно за провеждане на референдум. Това те направиха в петък, съпроводено от изсипвнето на 8 милиона монети пред сградата на парламента в Берн - по една за всеки човек, който живее в Швейцария.

Съгласно швейцарското законодателство, гражданите могат да организират обществени инициативи, с които да насочват обществения гняв в преки политически действия. Обикновено в Швейцария има няколко референдуми годишно.

През март швейцарските гласоподаватели подкрепиха едни от най-строгите проверки в света на заплащането на мениджърите.

Отделно от това има друго предложение - за ограничаване на месечното възнаграждение на шефовете до не повече от това, което най-ниско платеният персонал на компанията печели за една година. Вотът за така наречената 1:12 инициатива ще бъде на 24 ноември.

Организационният комитет на инициативата за безусловния доход в Швейцария смята, че месечната заплата от 2 500 франка за всеки пълнолетен може частично да се финансира със средства от социално-осигурителните системи в страната. Датата на гласуването все още не е обявена.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини