Вотове, кворуми... НС върви към катастрофа. Вестниците в неделя

"Криза ли няма или парламент?", коментира "Труд". Никой не се интересува, че доверието към парламента е тотално сринато – едва 11%. Че две антисистемни, разрушителни партии - ГЕРБ и "Атака", са много за едно Народно събрание. Че предстои приемане на нов бюджет и Изборен кодекс. Намират се депутати като Янаки Стоилов, които предупреждават, че този парламент няма да издържи дълго.

Не може да не го вижда и председателят му. Ето защо не вярваме на бодряшкия оптимизъм на Михаил Миков. Надали си въобразява, че с глоби, спиране на командировки и затягане на дисциплината ще овладее устремения към катастрофа 42-ри парламент.

"Да си мерят кворумите ли ги избрахме?", коментира "Преса". Вотове, кворуми, напускане на пленарната зала, броене на присъстващите в залата. Прилича ли на поведение на хора, избрани да решават съдбата на една почти агонизираща държава? Да има в това Брауново движение напред-назад из сградата на парламента дори и намек за лозунгите от предизборните плакати, благодарение на които приказки са били избрани? Виждам само някакви хора, които се ритат по кокалчетата, пише авторът. И очевидно го правят в името на някакви работи, които нямат нищо общо нито с Народното събрание, нито с народ.

Сериозна промяна в координацията на работата с правителството поиска соцлидерът Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на БСП, съобщава "Стандарт". Той критикува членовете на пленума, че главно кадруват, а не популяризират достатъчно успехите на кабинета. Според него диалогът между изпълнителната власт и парламентарната група на червените не е достатъчно системен, добър и ефективен.

Над 80 от селата във Видинския регион имат под двеста жители, отбелязва "Монитор". Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на страната. Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност. Безработица и емиграция стопиха Видинска област до 99 000 души.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе преизбрана късно в петък на първи тур, е водеща новина в "24 часа". Българката е първата жена, която ще ръководи още 4 години организацията за образование, наука и култура. "Отдавам тази победа на България", заяви Бокова.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини