Таван на лихвите по бързи кредити. Вестниците в събота

24 часа: Таван на лихвите по бързи кредити

Да има таван на лихвите за бързите кредити до 400 лв., предлага депутатът от БСП Кирил Добрев. Идеята е, че трябва да има законов регламент и този вид кредити да подлежат на контрол и регулация.

Става въпрос за заеми, отпускани от небанкови финансови институции и заложни къщи, защото сумите до 400 лв. не се водят банков кредит, обясни Добрев.

Той предлага, ако средният банков лихвен процент е 8,9%, бързите кредити да се дават с до максимум 2-2,5 пъти по-голяма от тази лихва. Вярно, тук рискът е по-голям, но лихвеният процент пак ще е по-голям от този на банките, обясни соцдепутатът.

24 часа: Лаборатория за иновации в Софийския университет

Лаборатория за иновации откриха във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

В стаята ще се провеждат занятия на студенти от 2 до 4 курс за разработка на мобилни приложения за Android. Лабораторията разполага с 20 работни места и е напълно одурудвана с таблети, лаптопи, сензорна дъска и смартфони.

Дъската е синхронизирана с таблетите и всяко преподавателско действие на нея се отразява в таблетите. Студенти извън залата също могат да синхронизират устройствата си, стига да изпозлват същия модел като дъската.

 

Труд: БЕХ лобира за данък "слънце"

Българският енергиен холдинг (БЕХ), в който влизат всички големи държавни енергийни компании, предлага парламентът да въведе данък "слънце" - върху приходите на фотоволтаичните централи.

Това става ясно от писмо на изп. директор на компанията Боян Боев до председателя на Народното събрание Михаил Миков, шефа на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай и икономическия министър Драгомир Стойнев.

От БЕХ настояват данъкът да бъде 30% върху доходите от продадената електрическа енергия от слънчеви централи. Подобни налози са по-скоро изключение в българското законодателство - данък върху приходите има само при хазарните игри (15%).

Труд: И властта провали кворума в парламента

За пореден път в последните две седмици работата на парламента блокира. Петъчното заседание на депутатите, на което трябваше да се проведе парламентарен контрол над кабинета "Орешарски", се провали заради липсата на кворум.

Този път обаче "виновници" за това станаха избраници от всички партии, включително и тримата лидери - Сергей Станишев (БСП), Лютви Местан (ДПС) и Волен Сидеров ("Атака"), които отсъстваха.

В 9 ч на работа в пленарната зала дойдоха 113 депутати. Сред тях бяха 11 от ГЕРБ (б.а - те са 97), начело с лидера Бойко Борисов. За кворум обаче са нужни 121 избраници.

 

Стандарт: Манчев с 1 млн. лв. гаранция

Рекордна парична гаранция от 1 млн. лева определи прокуратурата на собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев. Той се яви в 10 ч вчера в Столичното следствие, където му бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата Манчев е подтикнал директор на НЕК да извърши престъплението. Заедно с него в помагачество е обвинен и Събин Събинов от "Уорли Парсънс", която е основната консултантска фирма в спрения проект "Белене". От прокуратурата твърдят, че те са подпомогнали един от последните директори на НЕК да присвои 8,6 млн. евро.

Стандарт: Бежанците скараха министри

Разнобой в кабинета за овладяването на кризата с бежанците пролича от стенограмата на последното им заседание в сряда. МВР шефът Цветлин Йовчев е поискал допълнително пари от бюджета заради назначаването на още 50 човека в Държавната агенция за бежанците. Икономическият министър Драгомир Стойнев обаче възразява, че разбира нуждата от увеличаване на капацитета, но пита докога ще продължи това. "Иначе така започваме всяко министерство всеки месец да иска допълнителни средства. Защото създаваме впечатлението, че България е държавата, в която те идват, ние им решаваме проблемите.

Монитор: Ботев и Вазов спасени

Преподавателите спасиха българските класици, след като гласуваха в анкета никой от изучаваните в момента поети и писатели да не отпада от учебниците по литература.

В анкетата на просветното ведомство педагозите подкрепят тезата сегашните учебни програми да останат в сила.

Сега: Прокуратурата се развихри с обвинения за АЕЦ "Белене"

Десетина дни след като нахлу в офиси на Националната електрическа компания (НЕК) и на консултантите по проекта за АЕЦ "Белене" - "УорлиПарсънс" и "Риск Инженеринг", прокуратурата повдигна обвинения на четирима души. Бившите изпълнителни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров заедно с ръководителите на консултантските компании - Събин Събинов и Богомил Манчев, са участвали в схема, ощетила държавата с над 8.5 млн. лв., обявиха прокурорите Борислав Сарафов и Роман Василев. Парите са изплатени, след като на 29 март 2012 г. кабинетът на Бойко Борисов взе решение за спиране строежа на втора атомна електроцентрала.

Дума: Учителите искат 7 часа български в училище

Учителите по български език и литература (БЕЛ) в страната искат в училище предметът им да се изучава 7 часа седмично, а не както е сега - след началното училище остават 5 часа БЕЛ в прогимназията, 3 часа до Х клас и по два часа в ХI и ХII клас.

Педагозите българици настояват да се запазят авторите, които са включени в сегашните учебни програми по предмета, показват разултатите от анкета, която МОН направи сред всички учители по БЕЛ в страната. Педагозите искат да се запазят всички изучавани досега класически автори с най-емблематичните им литературни творби, съобщи вчера министър Анелия Клисарова. Те не приемат да отпаднат например "Елегия", "Моята молитва", "Майце си" на Ботев, както бе предвидено в скандалния проект, качен в сайта на МОН в първите дни след назначаването на проф. Клисарова без нейно знание. Учителите допускат разместване на произведения в задължителната и избираемата подготовка. Единици от педагозите са поискали в програмата да няма социални творби или свързани с войните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини