54 000 кърджалийци се свързват с пречиствателна станция до две години

Кметът загреба с багер първата кофа пръст

 54 000 жители на Кърджали ще бъдат свързани с пречиствателна станция след година и половина. 6000 души ще имат водопровод до домовете си, а още 5000 канализация. Това ще стане с осъществяването на интегрирания воден проект на стойност приблизително 70 млн.лева със средства по оперативна програма “Околна среда”.Това обяви в Кърджали при първата копка на обекта министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея това е един от тежките и отговорни проекти, който съдържа технологични предизвикателства и има отговорни цели. Завършена е фазата на проектирането и сега започва фазата на строителството. След петнадесет месеца ще се съберем отново за да кажем , че сме подобрили условията на живот на кърджалийци, заяви министърът.

Сред официалните лица на церемонията по първа копка на интегрирания воден проект на Кърджали бяха областният управител Бисер Николов, депутатите Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, кметове на общини. Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед благословиха начинанието. Свещеникът разказа, че за пореден път са заедно с мюфтията. Така било и преди години когато летели с общинска делегация за САЩ. Тогава екипажът на самолета искал да ги раздели постави в двата края на салона. Не приехме. Ние сме от два народа и две вери , но сме обединени в усилията за Кърджали. Кърджали отдавна не е кьорсокак, заяви свещеникът. Двамата с Бейхан Мехмед произнесоха общата благословния “Амин”

В словото си кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта , че България не може да бъде европейска държава , ако не спазва екологичните стандарти. Винаги сме казвали, че Кърджали е европейския град на България. Затова още преди 8 години започнахме да работим по проекта. В последните месеци получихме и подкрепата на министър Михайлова, заяви градоначалникът.

Хасан Азис посочи, че през последните десет години, откакто е кмет се работи сериозно за изпълнение на екологичните норми: Дадено е становище за модерно цинково производство, построено е Водното огледало на Арда, газифицира се града, изграждат се нови паркови зони.

Кметът определи новия проект като важен и значим за града. Той се извини, че две години ще има кал и прах в Кърджали, но ползите след това ще са значими.

Представителят на стротиленният консорциум Павел Калистратов подчерта, че Хасан Азис му е възложил строителството, министерството на околната среда и водите е осигурило финансиране, а неговите строители ще си свършат работата и ще осъществят строителството. Ще бързаме да изпълним проекта в по-кратък срок, за да спестим неудобства на кърджалийци, каза Калистратов.

Кмет и министър направиха първата копка ползвайки традиционните кирки и лопати. Затрудни ги счупването на бутилката шампанско в кофата на багер. Това стана на четвъртия път. След това градоначалникът се качи на машината и загреба първата кофа пръст на новия обект.

Кърджалийци имаха възможност още при откриването да усетят бъдещите несгоди. Движението през квартал “Възрожденци” по бул.”Христо Ботев” бе съсредоточено само в една лента, което създаде задръствания, въпреки че служители на Пътна полиция регулираха трафика.

Георги Кулов

Посрещане на министър Михайлова
Приветствието
Очакването
Първата копка
Бутилката шампанско
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини