9 °C

54 000 кърджалийци се свързват с пречиствателна станция до две години

Кметът загреба с багер първата кофа пръст

 54 000 жители на Кърджали ще бъдат свързани с пречиствателна станция след година и половина. 6000 души ще имат водопровод до домовете си, а още 5000 канализация. Това ще стане с осъществяването на интегрирания воден проект на стойност приблизително 70 млн.лева със средства по оперативна програма “Околна среда”.Това обяви в Кърджали при първата копка на обекта министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея това е един от тежките и отговорни проекти, който съдържа технологични предизвикателства и има отговорни цели. Завършена е фазата на проектирането и сега започва фазата на строителството. След петнадесет месеца ще се съберем отново за да кажем , че сме подобрили условията на живот на кърджалийци, заяви министърът.

Сред официалните лица на церемонията по първа копка на интегрирания воден проект на Кърджали бяха областният управител Бисер Николов, депутатите Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, кметове на общини. Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед благословиха начинанието. Свещеникът разказа, че за пореден път са заедно с мюфтията. Така било и преди години когато летели с общинска делегация за САЩ. Тогава екипажът на самолета искал да ги раздели постави в двата края на салона. Не приехме. Ние сме от два народа и две вери , но сме обединени в усилията за Кърджали. Кърджали отдавна не е кьорсокак, заяви свещеникът. Двамата с Бейхан Мехмед произнесоха общата благословния “Амин”

В словото си кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта , че България не може да бъде европейска държава , ако не спазва екологичните стандарти. Винаги сме казвали, че Кърджали е европейския град на България. Затова още преди 8 години започнахме да работим по проекта. В последните месеци получихме и подкрепата на министър Михайлова, заяви градоначалникът.

Хасан Азис посочи, че през последните десет години, откакто е кмет се работи сериозно за изпълнение на екологичните норми: Дадено е становище за модерно цинково производство, построено е Водното огледало на Арда, газифицира се града, изграждат се нови паркови зони.

Кметът определи новия проект като важен и значим за града. Той се извини, че две години ще има кал и прах в Кърджали, но ползите след това ще са значими.

Представителят на стротиленният консорциум Павел Калистратов подчерта, че Хасан Азис му е възложил строителството, министерството на околната среда и водите е осигурило финансиране, а неговите строители ще си свършат работата и ще осъществят строителството. Ще бързаме да изпълним проекта в по-кратък срок, за да спестим неудобства на кърджалийци, каза Калистратов.

Кмет и министър направиха първата копка ползвайки традиционните кирки и лопати. Затрудни ги счупването на бутилката шампанско в кофата на багер. Това стана на четвъртия път. След това градоначалникът се качи на машината и загреба първата кофа пръст на новия обект.

Кърджалийци имаха възможност още при откриването да усетят бъдещите несгоди. Движението през квартал “Възрожденци” по бул.”Христо Ботев” бе съсредоточено само в една лента, което създаде задръствания, въпреки че служители на Пътна полиция регулираха трафика.

Георги Кулов

Посрещане на министър Михайлова
Приветствието
Очакването
Първата копка
Бутилката шампанско
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини