Паднаха главите на театрални шефове в Кърджали

Димо Димов

Директорът на Драматично-кукления театър в Кърджали Димо Димов отстрани заместниците си Димитър Игнатов и Петър Савчов, предстоят още съкращения заради финансови проблеми и ненужно раздутите щатове, предаде кореспондентът на БГНЕС. От репертоарния план отпада и пиесата „Гераците”, по която работеше режисьорът Игнатов, макар репетициите да бяха в напреднала фаза. Съкращението на двамата влиза в сила от утре, 1 октомври. Няма драма, мечтата ми не е била да бъда зам.-директор в местния театър, коментира Петър Савчов. Оглавяваната от него НПО „Перперикон-Мелпомена” провежда традиционния международен театрален фестивал „Перперикон” в Кърджали. Нямам представа за мотивите за отстраняването ми, боли ме за спирането на „Гераците”, заяви Димитър Игнатов, известен режисьор с вкус към театъра на абсурда.

Причината е единствено и само с цел икономии, предстоят още съкращения, но те няма да засегнат творческата част от работещите в театъра. Ще се ореже администрацията, повечето театри имат по 4 души – директор, заместник, главен счетоводител и касиер, посочи Димо Димов, който на практика остава сам в ръководството.

Финансовото състояние на театъра е повече от тревожно, продажбите на билети за представления са ниски. Септември мина много под очакванията ни. Отчетът за 9-те месеца предстои, през второто тримесечие загубата е забавена с 60% в сравнение с първото. През първите 3 месеца бяхме назад със 100 000 лева, но в следващия период сме минус 40 000 лева. Това е инертен процес, не може да бъде спрян с щракане на пръсти”, обясни театралният директор. Няма неразплатени сметки с външни контрагенти, има нормални текущи задължения, а сумата от 140 000 лева, с която се отбелязват загубите, е от авансовата субсидия за театъра. Средствата основно вървят за фонд „Работна заплата”, 53 000 лева са възнагражденията, хората са назначени на минимални заплати. Общо 90 души работят в театъра, от тях 37 са артистите.

Като Драматично-куклен театър субсидията се изчислява по 15 лева на билет. В методиката на Министерството на културата има едно приложение №5 за театри, които работят в специфични райони и имат право на допълнителна субсидия– тези в Кърджали, Разград и „Сфумато”. Но никой в предишното и в сегашното правителства не иска да каже точния размер на тези средства”, каза Димов. Той е предприел кампания догодина театърът да премине в списъка на драматично-музикалните театри, за които субсидията е 2,5 пъти по-висока.

Тогава ще се появи и шанс за повишаване на заплатите. Няма политическа воля за закриване на институцията, напротив, тя ще се развива”, коментира директорът. Според него кризата и обедняването на хората са причина за поголовното падане на представления по сцените в цялата страна, с изключение на София и 2-3 от по-големите градове. Предстоят гастроли на кърджалийския театър в столичния „Сълза и смях” всяка седмица, както и във Варна, Бургас и Пловдив.

Въпреки предвидените съкращения, в театъра ще бъдат назначени нови 4-има куклени актьори и няколко балетисти. Първата премиера се очаква към 20 октомври със заглавието „Господа, другари, пичове и дами”. Във „Великденско вино” главната роля ще играе актьорът Николай Урумов, водят се преговори с Мария Статулова и Мария Сапунджиева за участие в „Арсеник и стари дантели”. Трима режисьори от София ще поставят двете детски пиеси „Тримата глупаци” и „Кикибок и слънчевата дъщеря” с куклената трупа, както и английската комедия „Любовни хватки”. В „Секс, наркотици и рокендрол” ще свирят на живо ветераните от местната рок-банда „Олдън бийт”. В петък се очаква за премиерата на „Опасни игри” да пристигне и посланикът на Израел у нас.

Спектакълът „Емигранти” на Славомир Мрожек ще бъде представен на турски език, това е част от съвместния проект с театрите от Азърбейджан, Турция и Македония за уеднаквяване на постановката и възможността за обмен на артисти и турнета. По две пиеси на турски език всеки сезон предвижда репертоарният план на театъра в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини