Родинци стъпиха в Кърджали,структура ще брани българщината

Камен Боляров-създател на "Дружба Родина"

Организация на културно-просветната Дружба „Родина” бе учредена в Кърджали.Това е втората структура на родинци в областта след тази в село Припек,Джебелско.”Кръстник” на структурата е съпредседателят на Дружба „Родина” академик Георги Марков.Организацията оглави Здравко Димитров,който също е съпредседател на Дружба „Родина”.В нея влизат известни обществени фигури като Митко Синабов,Валентин Манев,доц.Георги Митринов.

  Организацията си поставя за цел единението на българската нация и взаимното сближаване на българи християни и българи мохамедани.

  Културно просветната организация  Дружба”Родина” е наследник на едноименната формация създадена на 3 май 1937 г.в Смолян от родолюбиви българи мохамедани.По тяхна инициатива се провежда политика на отваряне на родопското население към политиката на българската държава.През 1944 г.Дружба „Родина” е обявена от комунистическия режим като фашистка,политика по късно отчетена като грешка.

  Родинци се обявяват категорично срещу турчеенето на българите мохамедани,както и съвременните тенденции за формиране отвън на помашки етнос.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини