Зелена вълна заля най-зеления град на България

Хасан Азис при откриването

В Кърджали започна осмото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда.
Форумът бе открит от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. От сцената на Дома на културата той поздрави участниците и им пожела приятен и ползотворен престой през следващите дни.
Градоначалникът изказа своята благодарност към организаторите на фестивала и лично на евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейският парламент Метин Казак, по чиято инициатива градът ни стана домакин на фестивала. 
В изказването си инж. Азис обърна специално внимание на направеното до сега от общината в посока на опазването на околната среда и очерта бъдещите проекти в тази посока.
„През следващите години Кърджали ще направи немалко по отношение на подобряването на екологичната обстановка и условията на живот. Няколко са нещата, които продължават по проекти, други ще започнат от тази година. С удоволствие мога да кажа, така както обявих миналата година, община Кърджали е една от малкото общини, в която се реализира проектът за газифициране на града и на промишлените райони. Тази инвестиция не само е стратегическа, но и екологична.
В настоящия момент Кърджали продължава да бъде в челните позиции по отношение на зелените площи, които не само съхранява, но и които създава в рамките на общината. През изминалите две години общината реализира най-големия проект за изграждането на паркова зона от 100 декара в идеалния център по оперативна програма „Регионално развитие”, а през следващите две години тя ще продължи своята дългосрочна визия за обогатяване на зелените площи с реализирането на проект за още 50 декара паркова зона в центъра на града. 
Не на последно място за нас е от изключително важно значение стартирането на проекта за пречиствателната станция за отпадни води включително с изграждането и реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа в града, чиято първа копка ще се случи на 3.09.2013г. от 10,00часа. В този смисъл бих искал да кажа, че община Кърджали с всичките си действия показва не малко усилия и ангажираност по отношение на решаването на екологичните проблеми.
В края бих искал да кажа, че за мен е удоволствие да се обърна към всички вас, които сте тук, да ви благодаря за участието и подкрепата и да се надяваме този фестивал да има своето бъдеще.”
Управляващият директор на фондация “Европейски екологичен фестивал” Невена Праматарова пък сподели, че гостите, участниците и жителите на Кърджали, в рамките на три дни, ще имат възможността да видят над 70 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 24 държави, представени от най-големите независими медии и еко организации. 
Тази година официалното откриване на фестивала бе уважено от евродепутата Метин Казак, от Петър Нацев – съветник информация и комуникация в представителството на ЕК, заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев и Лю Юнхон – съветник по културни въпроси в посолството на Китай в България.
Всички те пожелаха успех на фестивала, а зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев прочете приветствен адрес от министър Искра Михайлова.
На дошлите на откриването на 8-я европейски фестивал в Дома на културата бе представено и международното жури с председател дългогодишният директор на Българската редакция на Дойче веле в Бон - журналистката Румяна Таслaкoва. 
След официалното откриване стартира и филмовата програма с излъчването на продукциите от България, Германия, Китай и други включени в първият фестивален ден. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини