Хората са виновни за глобалното затопляне, обяви ООН

Междуправителственият панел за климатични промени към ООН обяви, че е много по-убеден от преди, че хората са причинили глобалното затопляне и прогнозира температурите да се покачат от 0.3 до 4.8 градуса този век, съобщават „Франс прес" и БиБиСи.

Панелът също предвижда морското ниво да се покачи между 26 и 82 сантиметра до 2100 година, според дългоочакван доклад.

В него се представят физически доказателства за климатичните промени. Учените са 95% сигурни, че хората са „доминиращата причина" за увеличаването на температурите от 50-те години на XX век.

Те подчертаха, че временната пауза в затоплянето през последните 15 години е твърде малък период, за да окаже дългосрочна насока на развитие.

Междуправителственият панел за климатични промени също предупреждава, че продължаващото увеличаване на въглеродните емисии ще доведе до допълнително затопляне и промяна във всички аспекти на климатичната система.

За да се спре тази тенденция, изисква се „реалнo и устойчиво редуциране на емисиите от парникови газове".

Докладът беше публикуван след седмица на интензивни преговори в шведската столица. Той е от три части и разкрива най-подробно нашето разбиране за механизмите на затопляне на планетата. Много наблюдатели от средата на XX век смятат, че промените в климатичната система са „безпрецедент". Всяко от последните три десетилетия е по-топло на Земята от предишните десетилетия от 1850 година насам.

Нашата оценка за научните открития е такава, че атмосферата и океанът се затоплят, количеството на снега и леда намалява, глобално означава, че морското ниво се покачва и също така се увеличава концентрацията на емисиите от парникови газове, обясни Кин Дахе, съпредседател на работната група, която представи доклада.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини