16 °C

Питаха кърджалийци: „Достигнаха ли до Вас европейските средства”

Последната от поредица открити приемни, организирани от Областния информационен център в Кърджали в рамките на Националната кампания „Първите седем години на България в ЕС” се проведе днес в областният град. Експертите от центъра за пореден път този месец подредиха своя щанд, на който бяха представени рекламни материали с най-знаковите и видими за община Кърджали проекти, реализирани с европейски средства, както и информации за реализиращите се европейските програми в България.
„Целта ни е да покажем на обикновеният човек по какъв начин средствата от Европейския съюз могат да достигат до него. Презентираме добрите проекти не само от Кърджали, но и от цялата област. Сред тях извършени санирания на детски градини, рехабилитирани пътища, новоизградени паркове и други придобивки за жителите на областта, изградени с европейски средства. Гражданите обаче искат средствата да стигнат лично до тях и основно питат как по-лесно да кандидатстват за европейски програми и как се правят проекти”, каза експертът в ОИЦ Кърджали Мариана Петрова.
Според Кадир Мустафов, също експерт в ОИЦ Кърджали, жителите на града ни са проявили засилен интерес към проекта за саниране на жилищни сгради. Повечето от тях не са знаели, че все още не е късно да кандидатстват.
В рамките на откритата приемна днес, в областния център се проведе и допитване до обществеността в търсене на отговора на въпроса: „Достигнаха ли до Вас европейските средства?”. Всеки желаещ можеше да даде своя положителен или отрицателен отговор, пускайки в импровизирана урна усмихнато или намръщено емотиконче.
В периода 16-27 септември въпросът „Достигнаха ли до Вас европейските средства” бе зададен и на жителите на шестте общини в областта, в чийто центрове бяха проведени открити приемни. До дни резултатите от допитването в седемте общини на областта ще бъдат обобщени, а на 1 октомври (вторник) от 13 часа в залата на Бизнес-инкубатора в Кърджали ще се проведе кръгла маса на тема „Научени уроци”. Целта е да бъдат дискутирани резултатите от направеното анкетно проучване за трудностите при изготвяне и изпълнение на проекти през настоящия програмен период и да бъдат предложени промени в процедурите по управление на средствата от ЕС за следващия програмен период.
Кампанията под мотото „Първите седем години на България в Европейския съюз" се провежда по инициативата на Централния информационен и координационен офис в дирекция „Информация и системи за управление на средствата от ЕС" в Администрацията на Министерския съвет и в сътрудничество с мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини