Питаха кърджалийци: „Достигнаха ли до Вас европейските средства”

Последната от поредица открити приемни, организирани от Областния информационен център в Кърджали в рамките на Националната кампания „Първите седем години на България в ЕС” се проведе днес в областният град. Експертите от центъра за пореден път този месец подредиха своя щанд, на който бяха представени рекламни материали с най-знаковите и видими за община Кърджали проекти, реализирани с европейски средства, както и информации за реализиращите се европейските програми в България.
„Целта ни е да покажем на обикновеният човек по какъв начин средствата от Европейския съюз могат да достигат до него. Презентираме добрите проекти не само от Кърджали, но и от цялата област. Сред тях извършени санирания на детски градини, рехабилитирани пътища, новоизградени паркове и други придобивки за жителите на областта, изградени с европейски средства. Гражданите обаче искат средствата да стигнат лично до тях и основно питат как по-лесно да кандидатстват за европейски програми и как се правят проекти”, каза експертът в ОИЦ Кърджали Мариана Петрова.
Според Кадир Мустафов, също експерт в ОИЦ Кърджали, жителите на града ни са проявили засилен интерес към проекта за саниране на жилищни сгради. Повечето от тях не са знаели, че все още не е късно да кандидатстват.
В рамките на откритата приемна днес, в областния център се проведе и допитване до обществеността в търсене на отговора на въпроса: „Достигнаха ли до Вас европейските средства?”. Всеки желаещ можеше да даде своя положителен или отрицателен отговор, пускайки в импровизирана урна усмихнато или намръщено емотиконче.
В периода 16-27 септември въпросът „Достигнаха ли до Вас европейските средства” бе зададен и на жителите на шестте общини в областта, в чийто центрове бяха проведени открити приемни. До дни резултатите от допитването в седемте общини на областта ще бъдат обобщени, а на 1 октомври (вторник) от 13 часа в залата на Бизнес-инкубатора в Кърджали ще се проведе кръгла маса на тема „Научени уроци”. Целта е да бъдат дискутирани резултатите от направеното анкетно проучване за трудностите при изготвяне и изпълнение на проекти през настоящия програмен период и да бъдат предложени промени в процедурите по управление на средствата от ЕС за следващия програмен период.
Кампанията под мотото „Първите седем години на България в Европейския съюз" се провежда по инициативата на Централния информационен и координационен офис в дирекция „Информация и системи за управление на средствата от ЕС" в Администрацията на Министерския съвет и в сътрудничество с мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини