Гърците пренебрегват Перперикон, имали си свой

Перперикон

Гръцките туристи идващи през Маказа не се интересуват от скалния град на траките Перперикон. Не повече от една –две коли на ден спират в неговото подножие. Комшиите в повечето случаи остават на паркинга и не пожелават да се качат с мотива, че и в Гърция има подобен скален град. Това заявиха за Кърджали бг вести екскурзоводи.

Гърците споделят, че техният археологически обект се намира в околностите на Солун и е по малък от нашия Перперикон. Носи същото име и е не –по малко интересен.

Търговците на сувенири в подножието на скалния град са разочаровани от ниския интерес на гърците към предлаганата от тях стока. Твърдят, че почти няма покупки. Гърците се фукали,че имат по-хубави сувенири от нашите и пазели парите си да пазаруват в нашите бакалии.

Не само гърците,но и други чужденци не проявяват интерес към сувенирите ни. Наскоро пристигнала група австралийци.Те само погледнали предлаганите полускъпоценни камъни. В Австралия разнообразието на минерали било значително по-голямо това от Родопите.

Екскурзоводи твърдят, че тази година броят на туристите,посетили Перперикон е по-малък от миналата. Пикът бил през 2010 г. Отдават го на кризата и отслабналия интерес към Перперикон. В същото време туроператорски фирми отчитат, че Източните Родопи са посетени от 20% повече туристи в сравнение с миналата година.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини