9 °C

Вилдан Байрямова:Да дойде регулировчикът от Петте кьошета

Вилдан Байрамова

Парламентът заприлича на кръстовище с неспасяемо задръстване при неработещи светофари. В подобна ситуация шофьор/к/ите често губят контрол и първо кряскат попържни, а после мислят, но не винаги им се получава. Даже и на добре облечените в костюмчета дами не им е чужд стилът на разлютените махленски скандалджийки, които в гнева си не подбират думите. А после ги е срам да се погледнат след караницата.

Обсъждането на декларацията за националните приоритети не се състоя, но тя беше приета. Вместо аргументирани оратори, опозиционната ГЕРБ прати на трибуната "тежката артилерия". След митингаджийските й словесни залпове въпросът за аргументираните оратори отпада категорично, според мен. Защото не виждам политическа позиция в изречената заплаха НС да "сменя памперсите на правителството" и да "замита боклуците му под чергата". В издекламираните поговорки и пословици, в многопосочните нападки и в лексиката на соца – никак. Нито пък в популисткия призив "по спешност да констатираме проблемите на прехода, да отчетем последиците от кризата, в т.ч. и духовната, да разберем причините за недоверието на гражданите към партиите и институциите, да изразим тревога от социалното неравенство и политическото противопоставяне…". Това, когато и да го извикаш у нас, все ще е късно. Но когато то се изстрелва от устата на довчера управлявалите, е цинично. Или е пореден знак за неконтролирана нервност.

Мъката по изгубената власт не следва да се фиксира в груб отказ от диалог, защото това е още една стъпка към самоизолацията. Нито пък да вдъхновява разединение и бунтове. Когато ГЕРБ говори за смесените райони и за българите-мюсюлмани ми става противно точно толкова, колкото когато ДПС за щяло и не щяло размахва етническата карта. Двете ситуации са еднакво грозни. Също и когато ГЕРБ пита правителството къде са му предизборните обещания едва 100 дни след сформирането му. А какво стана с обещанията на ГЕРБ за България от 2009 г. и в частност за смесените райони след почти цял мандат, никой не пита. Няма и нужда – едни се въртят "на 360 градуса" и се връщат пак в началната си точка, други - на 180, толкова могат.

Повече от ясно е, че хората на Бойко Борисов работят основно за оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Впрочем, това бе и главният акцент в интервюто на депутатката Цвета Караянчева пред регионален всекидневник в Кърджали от началото на септември. Но очевидно става дума за сбъркани приоритети и за амнезия по отношение на обществения договор. Избирателите винаги натоварват избраниците си с доста по-различни очаквания, независимо коя политическа сила подкрепят с вота си. Хладилникът, облекченията за бизнеса, подкрепата за майките, децата и пенсионерите, доходите – това е общият фокус на надеждите на всички гласуващи. А щом ГЕРБ си избра доброволно да бъде опозиция /кога в парламента, кога извън него/, отсече със сърп и удари с чук огромната маса свои избиратели. Онова "Хайде давайте си оставката и всичко да тръгне на добре в държавата" едва ли утешава някого. Нито пък днешното "Проявете мъжество, излезте на избори и тествайте подкрепата…инак ще стане като в народната мъдрост "Цървули няма – гайда иска". Тя тази мъдрост е валидна и за цитиращите я, мисля.

Парламентът наистина е в перманентно задръстване – при критичната липса на умномислеща опозиция, която по дефиниция трябваше да бъде коректив на властта. Вместо това тя се държи като нощен пазач на гробище, атакувано от вандали, които трябва да бъдат подплашени и изгонени, ако може и с бой. И нека Цветанов да не говори за полицейщина, в никакъв случай, че задръстването става още по-нетърпимо.

Някъде четох, че "властта опропастява, защото замайва. Когато човек има власт, той лесно постига целите си и започва да губи представа за собствената си ограниченост. Възгордява се, спъва се и пада по нос".

-----------

Вилдан Байрямова е кореспондент на Агенция БГНЕС в Кърджали.

София / България

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини