21 °C

Вилдан Байрямова:Да дойде регулировчикът от Петте кьошета

Вилдан Байрамова

Парламентът заприлича на кръстовище с неспасяемо задръстване при неработещи светофари. В подобна ситуация шофьор/к/ите често губят контрол и първо кряскат попържни, а после мислят, но не винаги им се получава. Даже и на добре облечените в костюмчета дами не им е чужд стилът на разлютените махленски скандалджийки, които в гнева си не подбират думите. А после ги е срам да се погледнат след караницата.

Обсъждането на декларацията за националните приоритети не се състоя, но тя беше приета. Вместо аргументирани оратори, опозиционната ГЕРБ прати на трибуната "тежката артилерия". След митингаджийските й словесни залпове въпросът за аргументираните оратори отпада категорично, според мен. Защото не виждам политическа позиция в изречената заплаха НС да "сменя памперсите на правителството" и да "замита боклуците му под чергата". В издекламираните поговорки и пословици, в многопосочните нападки и в лексиката на соца – никак. Нито пък в популисткия призив "по спешност да констатираме проблемите на прехода, да отчетем последиците от кризата, в т.ч. и духовната, да разберем причините за недоверието на гражданите към партиите и институциите, да изразим тревога от социалното неравенство и политическото противопоставяне…". Това, когато и да го извикаш у нас, все ще е късно. Но когато то се изстрелва от устата на довчера управлявалите, е цинично. Или е пореден знак за неконтролирана нервност.

Мъката по изгубената власт не следва да се фиксира в груб отказ от диалог, защото това е още една стъпка към самоизолацията. Нито пък да вдъхновява разединение и бунтове. Когато ГЕРБ говори за смесените райони и за българите-мюсюлмани ми става противно точно толкова, колкото когато ДПС за щяло и не щяло размахва етническата карта. Двете ситуации са еднакво грозни. Също и когато ГЕРБ пита правителството къде са му предизборните обещания едва 100 дни след сформирането му. А какво стана с обещанията на ГЕРБ за България от 2009 г. и в частност за смесените райони след почти цял мандат, никой не пита. Няма и нужда – едни се въртят "на 360 градуса" и се връщат пак в началната си точка, други - на 180, толкова могат.

Повече от ясно е, че хората на Бойко Борисов работят основно за оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Впрочем, това бе и главният акцент в интервюто на депутатката Цвета Караянчева пред регионален всекидневник в Кърджали от началото на септември. Но очевидно става дума за сбъркани приоритети и за амнезия по отношение на обществения договор. Избирателите винаги натоварват избраниците си с доста по-различни очаквания, независимо коя политическа сила подкрепят с вота си. Хладилникът, облекченията за бизнеса, подкрепата за майките, децата и пенсионерите, доходите – това е общият фокус на надеждите на всички гласуващи. А щом ГЕРБ си избра доброволно да бъде опозиция /кога в парламента, кога извън него/, отсече със сърп и удари с чук огромната маса свои избиратели. Онова "Хайде давайте си оставката и всичко да тръгне на добре в държавата" едва ли утешава някого. Нито пък днешното "Проявете мъжество, излезте на избори и тествайте подкрепата…инак ще стане като в народната мъдрост "Цървули няма – гайда иска". Тя тази мъдрост е валидна и за цитиращите я, мисля.

Парламентът наистина е в перманентно задръстване – при критичната липса на умномислеща опозиция, която по дефиниция трябваше да бъде коректив на властта. Вместо това тя се държи като нощен пазач на гробище, атакувано от вандали, които трябва да бъдат подплашени и изгонени, ако може и с бой. И нека Цветанов да не говори за полицейщина, в никакъв случай, че задръстването става още по-нетърпимо.

Някъде четох, че "властта опропастява, защото замайва. Когато човек има власт, той лесно постига целите си и започва да губи представа за собствената си ограниченост. Възгордява се, спъва се и пада по нос".

-----------

Вилдан Байрямова е кореспондент на Агенция БГНЕС в Кърджали.

София / България

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини