Коли-убийци с десен волан изпреварват рисковано в Кърджалийско

Водното огледало превърна Кърджали в малкия Лондон. Нароилите се автомобили с десен волан също. Поне триста джипа и лимузини внос от Англия кръстосват улиците на столицата на Източните Родопи.Внасят ги наши сънародници,заработвайки сезонно на Албиона. Идилията би била пълна, ако тези коли не представляваха опасност за движението. За съжаление никой в Кърджали не води статистика, колко са тези автомобили, и колко произшествия са предизвикали.Наскоро обаче темата стана актуална,когато етнически турчин причини смъртта на съпругата си на път за Свиленград,изпреварвайки с кола с десен волан.

Темата вече зае подобаващо място в полицейския фолклор в града. Катаджия разказва как спрял за превишена скорост автомобил с преправен десен волан. Таблото било поставено отдясно, а кормилото отляво. Полицаят глобил шофьора, който от своя страна се развикал на съпругата си, че не следи какво показва километража, който бил пред нея.

Условието да имаш кола с десен волан е да караш с навигатор. Иначе не можеш да изпревариш. Някой трябва от ляво да ти каже дали е чисто и дали няма насреща движещи се автомобили. Да изпревариш голям камион с ремарке без навигатор е невъзможно. Могат да се създадат колони, които допълнително натоварват движението.

Шофьорите на автомобили с десен волан са се изхитрили. Те изчакват колата зад тях да ги подмине и предприемат след нея изпреварване. Така автомобил им сочи пътя и ги прикрива. В случай, че отсреща се зададе друга кола, шофьорите набиват спирачки и се връщат обратно в дясната лента за движение.

През последните две години в страната се отбелязва бум на вноса на коли втора ръка с десен волан от Великобритания. Само на склад има около 2000 джипа и лимузини.При това фирмите вносителки на автомобили се въздържат да ги внасят. В Албиона обаче живеят вече над 100 000 българи.20 000 ходят да работят сезонно в селското стопанство. Всеки от тях има роднини в страната ни и гледа да внесе по изгодно автомобил. Цените на употребявани коли в Англия са два-три пъти по ниски отколкото в другите страни членки на Европейския съюз. Сайтове за автомобили дават напътствия как да купите превозно средство. В един от тях четем: Купуваш си вестник „Баргейн Пейджес” и намираш обява за продажба на автомобил който желаеш. Звъниш на продавача и отиваш при него с пари в джоба. Оглеждаш, тестваш и се пазариш за возилото. Ако собственикът е бял сваляш доста от цената. Правиш договор. Ако е „тъмно бял” не купуваш. В противен случай може да се запознаеш с кралската полиция и правосъдна система.

За вноса на малолитражните коли от Англия не се иска акциз и ДДС защото са от страна член на Европейския съюз.

Мнозина смятат, че могат да вкарат автомобил с десен волан и тук да го прехвърлят отляво. Препатили твърдят, че това може да стане успешно само в Англия. Там има специализирани фирми, които само за един ден ще ви трансформират возилото. Префасонирането излиза около 3500 лв. Сменят се дори фаровете и страничните огледала.За арматурното табло не ще и питане.

Тези които се опитват да направят същата операция в България се превръщат в мъченици. Обикновено смяната на волана и педалите отнема седмица. Исак Диамандов е собственик на сервиз в Кърджали. Купил си е два джипа с десен волан. Твърди че е безсмислено да вземаш кола от Острова и след това да я преправяш. Ще ти излезе колкото да спазариш стандартен автомобил с ляв волан. Ако пък караш кола с кормило отдясно, трябва да си много опитен водач и много да внимаваш. Особено опасно е градското кормуване.

Колите с десен волан в страната имат своите противници. Най- върлият от тях е бившия депутат от „Атака” Ваньо Хърков. През 2007 г. той преживя инцидент за който бе виновен камион с десен волан. Оттогава Хърков настоява да се забранят колите с десен волан по българските пътища. Подготвил е и законопроект. Предизвика и публичен дебат в Интернет.

Хърков получи подкрепа от председателят на тогавашната комисия по транспорт в парламента Йордан Мирчев. Той заяви от своя страна, че има рамо от Министерството на транспорта.

Атанас Тодоров, който е шеф на Асоциацията на вносителите на автомобили също е против возилата с десен волан. Той смята, че водачите на тези автомобили трябва да преминават допълнителни курсове при автоинструктори. За колите нов внос пък задължително трябва да се мести кормилото. Той счита за крайно опасни товарните камиони с десен волан.

 

Това което става в България не е непознато за Европа. В Полша преди десетина години също вълна от коли с десен волан е навлязла по пътищата. Причините, по които поляците са купували английски автомобили са същите, както и у нас-по ниската им цена и добри качества. Постепенно обаче поляците се замогнаха и смениха колите с десен с возила с ляв волан.Тук кризата наложи обратната тенденция.

В Страните от Европейския съюз шофирането на автомобил с десен волан не е забранено. Гражданите от Албиона свободно карат колите си из Стария континент. Никой от местните хора и не помисля да купува евтино и да се мъчи с десен волан. Правят го само фукарите в България.                                  Георги Кулов

 

 

 

 

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини