Съветват ни как да посрещаме мюсюлмански туристи

Новоиздаден електронен наръчник съветва специалистите в туризма как да посрещат мюсюлмански туристи в общества с християнска култура.

Това разказа пред БТА Светла Аладжем, председател на Фондация "Информация и природозащита" и ръководител на проекта, в изпълнение на който е издадено помагалото.

Наръчникът е изработен по проект "Познание и разбиране за религиозните, културни и човешки различия в полза на устойчивото развитие". Разпространява се безплатно на компакт диск, с версии на български и английски и може свободно да се ползва в интернет страницата на фондацията.

Проектът е реализиран с финансовата помощ на европейско-средиземноморската Фондация за диалог между културите "Анна Линд". Наръчникът е създаден в партньорство с Асоциацията за екотуризъм "Кюра Планина" от Турция, холандската фондация PAN Parks и със сътрудничеството на мюфтийствата в Пловдив и Бургас.

Туристическото помагало е предназначено за предприемачи в България и в останалите страни от Европейско-средиземноморския район, които се занимават с туризъм - туроператори, ресторантьори, хотелиери, организатори на разходки и транспортни фирми.

Целта е да се подпомогне подготовката на програми и разработването на туристически продукти, както и обучението на персонал в грижа за клиента към туристи-мюсюлмани, защото подобна литература засега почти липсва.

Идеята на издателите е чрез наръчника да се подобрят познанията за културните различия между туристите, както и уменията за общуване с тях. Електронното издание дава насоки за работа с мюсюлманския туристически пазар и очертава главните особености при обслужването на туристи-мюсюлмани.

Обучение сред заетите в туризма по Черноморието е показало, че съществува масово незнание, че на мюсюлманските туристи не трябва да се предлага свинско месо, даде пример Аладжем.

Повечето български туроператори не знаят например, че трябва да се спазва дистанцията в отношенията между мъжете и жените. Програмите им трябва да уважават и предвиждат часовете за молитва и предшестващите ги хигиенни ритуали.

Проектът цели и да подпомогне развитието на специализирания туризъм като отлична перспектива за икономическо развитие и поминък за местните общности. 


Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини