Търси се "носач на раница на първолак"

“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата, пише в. "Труд". Въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали, това няма да се случи и тази година.

Детска раница тежи поне 7-8 кг, пресметна родител на първокласник, ако в нея има буквар, учебник по математика, две тетрадки и 2-3 помагала. Задължително в чантата ще се сложат и 2 бутилки от по 500 мл вода, кутия с храна, гуменки, несесер и екип за физическо възпитание. Изчисленията не включват всички помагала, част от които биха били оставяни в шкафчета в училище. Ако и те се прибавят тежестта надхвърля 10 кг.

Според началник на инспектората по образования в столицата Ваня Кастрева, родителите е добре да оглеждат раниците на децата си, за да следят за всичко ненужно в тях. Рекордът на тежка чанта за миналата година, разказва Кастрева, е раница на момче, която е била 15 кг.

По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка от тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб, предупреждават специалисти.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини