Кръшни хора се виха на събора в Чубрика

През уикенда в ардинското село Чубрика се проведе традиционният събор-мевлид, който бе организиран от кметството, читалище „Св.Климент Охридски” и с финансовата помощ на местни изселници. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция, Австралия, Белгия, Англия, Холандия.

Сред официалните гости бяха народният представител Милко Багдасаров, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и

селският управник Фердун Али.
Преди началото в местната джамия бе отслужена молитва за здраве и берекет. Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф, сготвено от кмета на съседното село Ленище Фехим Халилов.

С приветствено слово към гостите се обърна  кметът Ресми Мурад. Той поздрави организаторите за прекрасната инициатива отново да се възроди селският събор в Чубрика след 20-годишно прекъсване. „Тези празници дават възможност на местните хора, които живеят в различни краища на страната и чужбина да се запознаят помежду си,  да споделят своите идеи и да дискутират за съвместни проекти”, заяви Мурад. Той добави, че през следващата година в Чубрика ще се изгради мултифункционално игрище на мястото на местното игрище.

Поздрав към присъстващите с умиление отправи и председателят на Организационния изселнически комитет Адем Гюнгьордю от Мелбърн, Австралия. Той подчерта, че човек винаги може да намери хубава работа и добър живот в чужбина, но никога няма да се почувства щастлив, както се е чувствал в своя роден край. „Скъпи приятели трябва да признаем, че най-добрият приятел е майката, а най-добрата държава в света е страната, където си роден”, заяви Гюнгьордю. Той посочи, че родината е тази земя, която е най-ценната за хората. В края на своето слово аАдем Гюнгьордю прочете на турски език стихотворението „Мила Родино. Защо си толкова красива?”, а по-късно на чист български език издекламира безпогрешно целия текст на стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти!” от Иван Вазов.

Народният представител Милко Багдасаров сподели, че за втора поредна година дълбоко е впечатлен от уменията на австралийския изселник. „Именно тази емоционалност и топлота, която внасят нашите изселници далеч от България, правят селските празненства особено впечатляващи и вълнуващи”, добави Багдасаров.

Фолклорната група за турски народни песни и танци към местното читалище „Св.Кл.Охридски” и децата от Чубрика, представиха богата музикална и художествена програма. Пред сградата на закритото основно училище „А.С.Макаренко” се изви кръшно хоро, водено от кмета Ресми Мурад и депутата Милко Багдасаров.


Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини