Путин предупреди Запада за Сирия

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не предприема едностранни действия в Сирия, но каза, че е възможно Москва да подкрепи резолюция на ООН за наказателни военни удари, ако се докаже, че Дамаск е използвал химически оръжия.

Путин заяви в обширно интервю за Асошиейтед прес и руската държавна телевизия Първи канал в резиденцията си край Москва, че Русия е доставяла на Сирия компоненти от системата за противоракетна отбрана "С-300", но е преустановила доставките.

Той намекна, че Москва може да продаде системата на други страни, ако Западът нападне Сирия без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.
Само наличието на твърди доказателства може да убеди Русия по въпроса за използването на химическо оръжие в Сирия, заяви президентът Путин в интервюто, цитирано и от БТА. 

Ще ни убеди задълбочено изследване на въпроса и наличието на очевидни доказателства, доказващи убедително кой и какво е използвал, каза Путин.
Ако имаме обективни, точни данни кой е извършил това престъпление, ще има реакция, заяви той.

"Уверявам ви, че ще заемем принципна позиция", добави руският държавен глава, като подчерта, че "използването на оръжия за масово поразяване е престъпление.

Путин подчерта също, че Русия продължава взаимодействието със Сирия в сферата на доставките и обслужването на техниката, като се ръководи от това, че "сътрудничи с легитимно правителство и при това не нарушава никакви норми на международното право".

В САЩ

Междувременно стана ясно, че американският президент Барак Обама е спечелил подкрепата на републиканците и демократите за нападение срещу Сирия. Това му дава основание да получи по-широко одобрение в Конгреса, който все още има сериозни резерви към евентуална военна операция, пише в. "Ню Йорк таймс". Същевременно демократите и републиканците в комисията по външни работи на Сената се съгласиха по текста на резолюция, която би позволила на Обама да разпореди атака срещу Сирия.

Обама представи плановете си за военни действия срещу Сирия като част от по-широка стратегия за сваляне от власт на президента Башар Асад, след като по-твърдата реторика на Белия дом започна да печели подкрепата на скептично настроените републиканци в Конгреса, посочва британският в. "Гардиън".

Президентът подчерта, че основната цел на Вашингтон остава нанасянето на "ограничени и съразмерни" удари, които да отслабят възможностите на Дамаск за използване на химически оръжия и да възпрат тяхната употреба в бъдеще, но намекна, че има предвид по-широка дългосрочна мисия, която в крайна сметка може да доведе до смяна на режима, отбелязва изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини