Роднина ли е вампирът от Перперикон със созополския?

Почти в края на археологическото лято проф. Николай Овчаров съобщи сензационно, че северната част на некропола в древната крепост Перперикон е открит гроб на мъж, чиято лява част на гръдния кош е пронизана с палешник, пише 24chasa.bg.

Пробождането е идентично на това, което откриха археолози в Созопол. Тогава се заговори, че е намерен гробът на вампир. Историците може и да спорят каква е истината, но е факт, че посещенията в Историческия музей на града, където е изложен "вампирът", са се утроили тази година. 

Стичат се туристи от цял свят. Ако преди са получавали 40 хил. лв. на месец примерно, сега са 120 хил. лв. Дано и с Кърджали да се случи същото, надяват се откривателите.

Работата на археолозите по разкриването на погребението продължава и в момента. Работят много внимателно. До снощи бяха разкопали скелета само до гърдите, прободени от почти двукилограмов лемеж от плуг. Много внимателно проучват и датират материала.

"Съвсем по предварителна информация, вече мога да кажа, че е мъж, на около 35-40 години. По монети погребението се датира към ХIII-XIV век. Казвам, че е почти като близнак на созополския, защото в лявата му страна, между шията и гърдите, горе-долу в долната част на шията, е забит масивен палешник (острата предна част на ралото). 

В други случаи имаме гвоздеи, пирони и т.н., докато, поне досега няма друг известен случай освен в Созопол, където да е прикован именно с палешник. Това е ритуал за предпазване от вампирясване", разказа проф. Николай Овчаров.Повече подробности и снимки се очакват днес, като приключи разкриването и проучването на погребението.

Шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който, може да се каже, има "патент" над созополския вампир, който му е съгражданин, беше приятно изненадан от находката на колегата си проф. Овчаров, за която научи от "24 часа". Поздравява го искрено. Малко след това той имаше вече хипотеза как така има сходство между ритуалните погребения на двете места.

Според теорията на проф. Димитров "созополският вампир" е бившият пират и после управител на Созопол Кривич. Той е имал "индулгенция" да граби венецианските галери, които товарели жито от плажове край голямото пристанище без да плащат данъци. А Кривич ги причаквал в морето и връщал отмъкнатото от държавата.
"Като се замисля, а вие знаете, че аз никога не граша в историческата си логика, стигам до извода, че перпериконският вампир е брат на созополския Кривич. И двамата са били аристократи, от виден род. 

И двамата явно са били кастрофилакси - управители на големи градове. Единият успява да се установи в Созопол, а другият си търси място под слънцето. Първо иска да го назначат в крепостта Калиакра, но научава, че по тези места тровят чрез бронзов пръстен с тайно местенце за арсеник в него, посипван изящно и ловко във виното. 

Някой историци казат, че бронзът по това време е по-скъп от златото... Не съм сигурен. Затова пък е на царска ръка. После си избира Провадия, но пък аристократите не оцеляват там, посечени с меч и хвърляни в общи гробове като простосмъртни.

Затова цар Иван-Александър го съветва да си намери някое тихо и спокойно място, при мирните и кротки родопчани. Но Кривич, затова и бил наречен така, имал зъл и гаден характер. Натоварил хорицата с данъци, такси, наричал ги презрително "перперикончета". И те се чудели как да се отърват от злодея.

Тогава в града се оказал един созополчанин, който бил дошъл да търгува със сушена и солена риба и чирози. Проходът Маказа пак бил затворен, за да не би българите да съсипят бизнеса на византийците с евтини стоки. Като чул за проблемите им, той разказал за идентичния случай в своя град - проболи гадния управник с палешник и оттогава пада прокобата над града. 

Перпериконци не забравили съвета му и когато Кривич се споминал, забили в него железен палешник. От близо стоте вампира, които се намират по нашите земи, само тези двамата са прободени с тази част от рало, припомня Божидар Димитров.

Той се надява, че колегата му проф. Овчаров ще прояви чувство за хумор и ще подкрепи теорията му за сродниците вампири. Още повече че румънците вече ни упрекват, че им взимаме бизнеса с вампири, макар да живеем във време на пазарна икономика, на лоялна и коректна конкуренция.

Проф. Димитров намекна, че от древната тракийска столица на одрисите на Кози грамади предстои грандиозна находка... Засега не издава подробности, но се очаква нещо свързано с култа към Зевс. Археолозите разкриват най-дълбоки пластове и още не бързат да разкрият какво има там.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини