Националисти искат подкрепата на Кипър срещу Турция за музея в Кърджали

Съпредседателят на партия „Национален фронт за спасение на България” Валери Симеонов и евродепутатът Слави Бинев ще се срещнат на 30 август (петък) с посланика на Република Кипър в България Ставрос Амвросиу. Срещата ще се проведе в София, като мястото и часът допълнително ще бъдат уточнени за медиите, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на НФСБ.
Тримата ще разговарят за актуалните събития в международен политически план и по-специално, за поредната военна близкоизточна авантюра на САЩ и техните НАТО-вски съюзници, с Република Турция на първо място.
От името на НФСБ Валери Симеонов ще изрази официалната позиция на партията по повод евентуалната военна интервенция на САЩ и НАТО срещу Сирия.
„На 30 август, Съветът за сигурността към Министерския съвет ще обсъди обстановката в Сирия и възможните последици за страната ни от гледна точка на бежанския поток към България. Националният фронт за спасение на България настоява правителството на Пламен Орешарски да заеме антивоенна позиция и да настоява за решаването на сирийския проблем само и единствено в рамките на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Всяко друго поведение ще бъде опозори родината ни, както това стана преди десет години с участието ни в Коалицията на желаещите, която потопи в кръв Ирак. НФСБ твърдо остава на своята антивоенна позиция и вярва, че всички патриотични сили в страната ще ни подкрепят”, се посочва в декларация на НФСБ, разпространена до медиите. Сигурен съм, че с господин Амвросиу ще намерим и други общи теми, освен заплахата от военен конфликт в Близкия Изток и евентуалните последствия от него за България и Кипър, каза преди срещата Валери Симеонов. Друг въпрос, по който ще разговарят Симеонов, Слави Бинев и Ставрос Амвросиу е грубата и безпардонна намеса на Турция във вътрешната политика на страните на Балканския полуостров. Един от последните примери за това е натискът на Анкара чрез Главно мюфтийство върху българската държава, да бъде „възстановена” собствеността на над 90 български имота (между които сградите на Безистена в Ямбол, на Регионалния исторически музей в Кърджали, на бившия турски затвор в Дупница, който между другото е строен върху основите на унищожена християнска църква, над 100 декара от земята на Стария Пловдив и много други ), принадлежали на така наречените вакъфи по време на турското робство.

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини