Табели от комунизма-хит на антикварния пазар в Кърджали, наличностите изчерпани

Табелите с напътствия от времето на комунизма са хит сред антикварите в Кърджали. Попаднали в ръцете на търговците на антики те светкавично се откупуват от любителите на парадокси. В единственият антикварен магазин в Кърджали табелите от комунизма отдавна са изчерпани, въпреки,че цената им започва от 60 лева нагоре. В момента предлагане няма, защото местни бригади буквално тарашат града в търсенето на безумията от времето на Тодор Живков. Сред най-ценените са тези от времето на т.нар.Възродителен процес. Тогава бе забранено говоренето на турски език в региона. В автобусите и на обществени места се появиха надписи като:”Говоренето на чужди езици-забранено!”. Милицията ,която бе призвана да упражнява натиск върху мюсюлманското население бе на почит. По времето на Живков се появиха надписи:”Да живее 10 септември Ден на народната милиция-единствената опора на народната власт”. Самият Живков заявяваше:”Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията”.

В стремежа си да бъдат в тон с политиката на ЦК на БКП бармани поставиха табели: ”Турското кафе е тракийско!”

Табелите от времето на социализма бяха премахнати в кампания,подета от влезлите в управлението местни демократи. След като демонтираха паметника на Георги Димитров в центъра на Кърджали, те се захванаха да преименуват улици и да премахват имената им свързани с дейци на Комунистическата партия. Табелите бяха прибрани, но така и не е ясно каква е съдбата им. Вероятно отдавна са претопени.

Намирането на такива „документи” от комунизма се превръща в истинско изживяване. В Кърджали това може да стане дори в центъра на града. Така и до днес над банка „Алианц” се мъдри табелата с надпис „Български земеделски народен съюз-ръководство”. По бул.”България” могат да се срещнат надписи „Бул..Георги Димитров”. До пенсионерския клуб пък надпис призовава да се пази чистота.

Освен свидетелства за близкото ни минало,тези табели носят и смехотворни послания. Те бяха поставяни дори в обществените бани и призоваваха да не се дава бакшиш на теляците.Табелите стояха до събарянето на двете обществени бани в Кърджали.

В соцзаводите се срещаха табели от рода на: „Ползвай почивката по предназначение”.

В центъра в тревните площи се мъдреха надписи „Чистотата осигурява здравето на трудещите се”.

Изследователите на темата публикуват абсурдни текстове като :”Всички луди-на борба за мир!”, ”Съветските болни-най-здравите болни в света”, ”25 години народна власт-25 години български цирк”.

Табелите от комунизма привлякоха вниманието на музейни работници. В Регионалния исторически музей в Русе бе открита изложба. Те се появиха в заведения и лични колекции.

Особен интерес проявават младите хора, за които тези „мъдри мисли” са екзотика. Според някой кърджалийци в града все още могат да се намерят табели от комунизма. Те са запазени преди всичко на площадките на старите и изоставени промишлени предприятия.

Георги Кулов

БЗНС е още живо в Кърджали
Спомен за Георги Димитров
Пенсионерите в Кърджали са призовани да пазят чистота
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини