Яшар Шабан: Президентът е скандално недоразумение, да подава оставка

Яшар Шабан

Президентът Росен Плевнелиев е едно недоразумение. Това не е човек, който е минал през политиката като практики в интерес на хората. Експремиерът Бойко Борисов допусна много голяма грешка с назначението му на първия пост в държавата, подчертавам – с назначаването на Плевнелиев”. Това твърди в интервю бившият заместник на националния омбудсман Яшар Шабан пред кореспондента на БГНЕС в Кърджали. Шабан подчертава, че е скандализиран от „поредицата сбъркани изявления на държавния глава и особено от думите му неотдавна пред турския вицепремиер Бекир Боздаг”.

Ами като не се чувстваш достатъчно подготвен, намери си подходящите съветници, президентската институция позволява това. Очевидно и настоящите му съветници са толкова грамотни политически, което е жалко. Не мога да разбера и изявленията на Плевнелиев по повод определени назначения на новото правителство. Не е негова работа да се произнася по такива поводи, нека той си подбира хората в неговата институция, които да му дават добри акъли, за да води добри политики. Оставам с убеждението, че и при посещенията си извън България Плевнелиев се проявява силно неподготвен”, коментира Яшар Шабан.

Според него е абсолютно необяснимо защо президентът си е позволил да говори за изселниците ни в Турция и да благодари на турския държавник за „втората им родина”. „Никой не го е питал или упълномощавал да изразява подобна позиция. Той е длъжен да бъде премерен и разумен, и да говори като президент на всички българи. Аз не разбирам понятието „втора родина”, лансирано от държавния глава. Човек говори за втора родина, когато се е отрекъл от единствената си и е решил да скрие миналото, за да започне живота си отново на друго място”, казва бившият заместник-омбудсман. Той уточнява,

че българските изселници в Турция не са се отрекли от България, те държат на българското си гражданство, не са продали имотите си у нас и непрекъснато се завръщат в родината си – единствената.

Странно ми е мълчанието и на медиите, и на институциите след поредния гаф на президента. Така наречените обществени телевизия и радио – БНТ и БНР, го подминаха. Останалите регистрираха само изгонването на българските журналисти от онази благотворителна вечеря в Пловдив, което е другият грандиозен скандал, допуснат от президентския протокол. Висотата на камбанарията, от която гледа държавният глава, това ли ги притеснява, или фактът, че на практика Бойко Борисов продължава да дърпа конците в държавата? Съзнателно и умишлено повтарям неговото име”, отбелязва Яшар Шабан.

Според него тревожно е, че за турците в България се говори или само лошо, или нищо. „И когато изобщо се говори, то е само през призмата на скандалите около ДПС. А това е най-голямото малцинство в България. Порочно е то да бъде дамгосвано едва ли не като враг на партиите, особено по избори. Вината не е в институциите, ако изобщо има вина. Политиците не правят нищо, за да привличат подкрепата на това малцинство, но гръмко тръбят, че ДПС държи монопола върху него и през 4 години обявяват мощен поход срещу този монопол”, посочва Шабан.

Бившият зам.-председател на националния съвет на ДПС подлага на критика ръководството и политиките на партията. „Основният проблем обаче в политиките на лидерите на ДПС. Те не произвеждат абсолютно нищо в интерес на това малцинство, на чиято стадна подкрепа разчитат по избори. Факт е, че с малки изключения турците, най-вече в селата в планинските райони, едва оцеляват. И че младите хора бягат на гурбет в Западна Европа, защото им е невъзможно да се реализират у нас. Мисля, че ДПС се изложи в няколко свои стъпки напоследък и изглежда, че няма време да мисли за избирателите си, а може би и намерение няма. Вижте самодоволството и нахаканото поведение на новоизбраните депутати, но го сравнете, например, със социалния министър д-р Хасан Адемов. Единственото общо между тях е, че са излъчени от листите на ДПС. Вместо да се занимават с онова, заради което са изстреляни в парламента, те демонстрират недосегаемост, всевластие”, коментира в интервюто Яшар Шабан.

Запитан кое извади на улицата повече от два месеца протестиращите, той категорично посочва назначаването на един медиен магнат на свръхотговорния пост в националната сигурност. „Скандалното назначение на онзи идиот Делян Пеевски, когото имам нещастието да познавам, беше най-големият гаф на ДПС през последните години и конкретно на Лютви Местан. Но той взриви държавата. Няма да сляза на нивото да коментирам последвалите назначения на областни управители с тъмно минало. Но подобни политики категорично са причина за разединяването на нацията”, казва Яшар Шабан. Според него президентът се опитва да прави това, управляван от Бойко Борисов и 97-те депутати от ГЕРБ, а ДПС води своята особена политика в тази посока.

Това са разделите на нацията. Но аз не вярвам българският народ, претърпял болките на 24-годишния преход, да се остави да бъде излъган и подведен. Лошото е, че като дойде време за избори, без значение местни или национални, една част от хората е подкупвана с пари, които са в хазната от нашия джоб и после са партийна субсидия. С това не мога да свикна, това отвращава. Къде е президентът в тази схема? Той открито се представя и работи като президент на подкрепилите ГЕРБ, и на парламентарната група. Ами не можем през месец да правим избори и да сформираме служебни правителства – нещо, което страстно искат неработещата опозиция и самият президент. Вариантът да сменяме служебни кабинети е най-угодният за тях – ГЕРБ препоръчва подходящите министри, той ги назначава”, коментира Шабан.

Според него не трябва да забравяме и как президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета - аргументите му не бяха икономически, а чиста проба политически, смята бившият омбудсман. Той е на мнение, че „след толкова тежки грехове Плевнелиев сам трябваше да подаде оставката си”.

Запитан къде вижда шансовете за излизане от политическата криза, Шабан подчертава, че те са в „едни нови избори, които неизменно предстоят, а останалото е агония”. „Това правителство е поставено пред невъзможността да управлява и това се дължи на сегашната опозиция, която си играе на „иди ми, дойди ми”. Крайно наложителни са промени и в самите партии – не може едни и същи лица да повтарят едно и също „домашно”, трябва да има свежи сили. Но в България не остана потенциал, мислещите ги няма у нас. Липсват ми младите хора с модерното мислене за ефективните политики и затова съм песимист, че бързо могат да се променят нещата. А и партиите вероятно нарочно не си отгледаха кадри – страхът, че ученикът ти може да те задмине е сякаш генетично закодиран”, коментира Шабан в интервюто.

Яшар Шабан е бил заместник на националния омбудсман в периода 2000-2002 г., години преди това и зам.-председател на НС на ДПС. Разочарован от липсата на общозначими и ефективни политики спрямо избирателите, той се оттегля. Но и сега е безспорен авторитет, с когото мнозина се консултират и съобразяват. До 1989 г. е бил преподавател по български език и литература, и по френски език в училището с над 650 деца в близкото до Кърджали село Широко поле. „На френски ще говорите само в часовете по френски”, така хитро Шабан съветвал децата да не разговарят шумно на майчиния си език в периода, когато патрули глобява и забраняваха турския. Когато през същата година българските турци са принудени да потеглят в огромна бежанска вълна към Турция, семейството му също подава документи за задгранични паспорти, но впоследствие се отказва от „голямата екскурзия”. Тогава учителят и акушерката в родилното отделение на окръжната болница са светкавично отстранени от работа, а по-късно наесен за невръстните им деца се оказва, че няма училище, което да ги приеме. Шабан е бил принуден да работи години наред като автомонтьор, за да изхранва семейството си. Въпреки всички премеждия и изпитания, останахме в родината си, човек има една родина, казва сега Яшар Шабан.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини