ДПС: Няма партийна организация за контрапротеста в Кърджали

Пътуващият из страната контрапротест, който довечера в 19 ч. ще спре в Кърджали, не е с партийната подкрепа на ДПС или БСП. Това каза в отговор на въпрос областният лидер на ДПС Бахри Юмер, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

По информация на Юмер инициативните комитети, които организираха подписката в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски и събраха над 30 000 подписа в региона преди около два месеца, сега отново са обиколили 7-те общини.

"Те са хората, които подготвят и организират участието на местните в митинга тази вечер, ние като партия нямаме никакво отношение към проявата. Но ако много се налага, не ни е проблем да свикаме многохилядни митинги в подкрепа на правителството, в един областен град винаги могат да се съберат 30-40 000 души", подчерта Бахри Юмер. Според него обаче нямало смисъл от партийното участие, "по-добре да се видят действителните нагласи на хората".

"София не е България, кажете къде в страната има недоволство срещу политиката на Орешарски. Хората имат други проблеми, общините се чудят как да се справят след блокираните от кабинета на Бойко Борисов проекти и инвестиции", посочи още областният председател на ДПС Бахри Юмер.

Същите твърдения той успял да вметне и в разговора със зам.-посланика на Германия Райнхард Крап, гостувал с екипа си от политическия отдел в Кърджали на 21 август. По думите на Юмер обаче неофициалната визита на Крап в града е била планирана доста отдавна и не е имала връзка с настоящата ситуация у нас. Близо 15 членове на Областния съвет на ДПС изразили пред него тревога от обезлюдяването на региона и от факта, че младите и трудоспособни, с добра професионална квалификация хора се насочват за работа към страните от Западна Европа. "Няма нищо лошо в това, че младите хора отиват на Запад, Германия няма нищо против "свежата кръв", която българите вливат в нашата икономика. Президентът Росен Плевнелиев също е работил в Германия, а сега е държавен глава", е казал дипломатът, цитиран от Юмер и от други участници в срещата. Според тях основната цел на дипломата е била подготовката на културната седмица "Германия празнува в Кърджали", планирана за края на октомври т.г., когато градът ще отбележи101 г. от освобождението си от турско робство.

Райнхард Крап е ръководител на политическия отдел в посолството на Германия у нас и замества като временно управляващ посланика във всички области в посолството и извън него, както е посочено в сайта на мисията. През юли т.г. посланиците на Германия и Франция излязоха с обща позиция за политическата ситуация в България.

Подобни срещи Райнхард Крап е провел и с областните лидери на ГЕРБ и БСП в Кърджали. В местната централа на бившите управляващи обаче разговорите са били изцяло насочени към политическата ситуация у нас. Депутатът от ГЕРБ и областен председател на партията Цвета Караянчева заяви, че зам.-посланикът се интересувал от отношението им към политиките на сегашното правителство, от ситуацията в момента в Кърджалийския регион, както и от протестите в столицата.

"Гостът искаше да узнае какви са ролята и мястото на ГЕРБ на регионално ниво. Задаваше въпроси за работата ни с етносите, дори и за мястото им при реденето на изборните листи. Той поиска и мнението ни за това дали скандалите от предизборната кампания са повлияли на подкрепата за нас и на избирателната активност. Впечатли се както от нарасналия брой на общинските ни съветници, така и от взаимодействието между БСП и ДПС", посочи Караянчева. "Депутатът от левицата Милко Багдасаров се държи като народен представител от ДПС. Така на практика партията им има не трима, а 4 депутати от Кърджалийско", саркастично коментира Караянчева.

По нейна информация областните лидери на БСП и ДПС са осигурили 10 автобуса с хора от цялата област, които трябвало да се включат в контрапротеста довечера в центъра на Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини