Каменната сватба: Една легенда за любов

Една необичайна сватба стои неподвижно вече милиони години край   Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от града и разказват легенди за любов и греховни помисли.

Те са млади. Те са влюбени. Те са младоженци. Това е техният сватбен ден... Но едно тайно желание ще вкамени всичко. Злото ще ги погълне... Двамата влюбени ще застинат във вечността. Скала ще стане техният венчален пръстен...

Красив, строен младеж се влюбил в девойка от съседното село. Пленен от кръшната снага и пламенните сини очи на момичето, момъкът залинял от копнеж по нея. Разбрал бащата за мъката на сина си и отишъл в селото да я откупи за снаха. Вдигнали голяма сватба. Взели момата от нейното село и сред музика и веселие тръгнали към Зимзелен. Изневиделица се извила вихрушка и повдигнала булото на булката. Видял свекърът лицето на девойката и онемял пред красотата й, а после пригладил брада и скверни мисли нахлули в душата му. Възмутена от греховните помисли, природата майка вкаменила шествието, с изключение само на жениха. Заплакал той неудържимо и се замолил и той да бъде вкаменен. Природата се смилила и превърнала и него в камък, застанал близо до любимата си. И до днес до фигурата му има локва, за която казват, че са сълзите на момъка.  Мълвата разнася и втори вариант - момъкът имал много възрастна баба, която го отгледала от малък. Тя не била поканена на сватбата, но гледала шествието, скрита между дърветата в отсрещната горичка. Разбрала за лошите намерения на свекъра и помолила природата майка да предотврати това нещастие за внука й. Малко след това тя също се превърнала в камък, който и до днес безмълвно присъства в отсрещната гора, сякаш да бди над сватбеното шествие.

Останали двамата млади и техните гости навеки там край селото, а мястото и до днес носи името Каменната сватба.

Освен, че е място с красива легенда, хълмът с фигурите е и учебник на открито по миналото на Земята. Според геолозите скалните форми са се образували преди десетки милиони години в резултат на вулканична дейност, а още преди това тук е било дъно на море. Феноменът се намира на5 кмот центъра на Кърджали край село Зимзелен. Разположен е на площ от около 40 дка и е обявен за защитен обект през1974 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини