Галъп: 40% искат оставка, 38% против. Преглед на печата

24 часа: Оглеждат Виктория Петрова и Светослав Иванов за заместници на Анна Цолова и Виктор Николаев

Сутрешният блок на Би Ти Ви ще тръгне на 2 септември изключително променен. Ръководството на новините и актуалните предавания е решило да направи почти ново предаване, което ще се води от нови лица.

Много вероятно е това да са Виктория Петрова и Светослав Иванов - и двамата репортери на Би Ти Ви. Те могат да заместят Анна Цолова и Виктор Николаев бързо и лесно, защото вече са водили изборни студиа и преки предавания. Тоест имат опита и на водещи, не само на репортери.

На 26 август на екран се връща само магазинният блок "Преди обед" с водещи Десислава Стоянова и Александър Кадиев. Очакваше се да бъде пуснато и публицистичното предаване "Лице в лице". То обаче ще започне поредния си сезон на 16 септември. Дотогава водещите му Димитър Цонев и Цветанка Ризова са в отпуска.

 

24 часа: Отписват стари дългове, натрупани до 1 януари 2009 г.

С 1 г. се удължава погасяването на стари дългове от неплатени данъци и осигуровки. По давност ще се опрощават суми, натрупани до 1 януари 2009 г., предвиждат промени в Данъчноосигурителния и процесуален кодекс, подготвени от финансовото министерство.

Ако парламентът ги гласува, те ще влязат в сила от 1 януари 2014 година.

Редът за отписването на стари дългове не се променя. Това ще става, както и в момента, не служебно, а с подаване на молба в данъчната служба по местоживеене или по седалище на фирмата.

 

Труд:  Галъп: 40% искат оставка, 38% против

Ако изборите бяха днес, БСП би спечелила с 21,7%, ГЕРБ ще има 17,5%. Това сочат данните от национално представително социологическото изследване на "Галъп", проведено от 1 до 8 август т.г.

Политическите нагласи през август повтарят тези през юли. Запазва се и малката преднина от 4% за БСП, която се дължи на мобилизацията на левия електорат, според социолога Първан Симеонов. ГЕРБ не се намира в най-добрата си политическа кондиция.

 

Труд: Поне 10 депутати от ГЕРБ отиват в нова партия

На 31 август или 1 септември в Етрополе ще се проведе първата сбирка на бившите членове на ГЕРБ, които ще обсъдят учредяването на нова партия.

Учредителното събрание на новата политическа формация е насрочено за 22 септември и то ще бъде в НДК.

"Няма да имаме лидер. Ще има Управителен съвет от 10-11 души и председател, който все пак да има правомощия да свиква заседания." Това обяви Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в правителството "Борисов".

Според него поне 10 са депутатите на ГЕРБ, с които е разговаряно и те имат нагласата да напуснат партията на Бойко Борисов и да направят своя независима група. Найденов отказа да назове имената им, тъй като смята, че върху тях ще бъде оказан натиск от страна на ръководството на ГЕРБ, за да не напускат.

 

Стандарт: Кроят шапката на гард номер 1

Бурни спорове за спецслужбите ще бележат новия политически сезон. Наесен в парламента се очаква да бъдат внесени три нови законопроекта - за Националната разузнавателна служба (НРС), за Националната служба за охрана (НСО) и за Военното разузнаване, научи "Стандарт" от шефа на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков. Те ще трябва да решат устройствени въпроси, да начертаят визия за дейността им, за координацията и отчетността. Един от неизгладените въпроси е кой да назначава шефовете на тези служби. Янков ще настоява Народното събрание да избира шефовете на НРС и НСО. В момента те се назначават от президента. Според Янков България е парламентарна република и подобна промяна би била логична. А и избор от депутатите правел процедурата много по-прозрачна. В момента шефовете на разведките и на държавните бодигардове се назначават от президента по предложение на Министерския съвет. Двете спецслужби щели да останат на подчинение на държавния глава, но балансирано и на премиера. Според Янков не може нито президентът, нито министър-председателят да имат доминиращи функции в ръководството на службите. Затова Съветът по сигурност към Министерския съвет се планира да получи по-широки правомощия. Сега той е колективен консултативен орган. А с новите закони ще може да взима решения, които да са задължителни за всички, обясни Янков.

Монитор: Дянков уби икономиката

„Политиката на Симеон Дянков на ниски дефицити, на затягане и свиване уби икономическия растеж, а въобще не може да се твърди, че имаше и социална политика." Това коментира вчера депутатът от БСП Жельо Бойчев по повод актуализирания окончателно след преодоляването на президентското вето в петък бюджет, който е изготвен от финансовия министър в кабинета на ГЕРБ.

Сега:  ГЕРБ и БСП мерят кой е пуснал повече незаконни магистрали

Тежката верижна катастрофа между цистерна, два тира, бус и три коли при пътния възел "Яна" на изхода на София, която взе две жертви, а петима бяха ранени, и във вторник стана повод за "състезание" между ГЕРБ и БСП кой е пуснал повече магистрали без акт 16. Новият участък на "Хемус" беше поредният обект, пуснат за движение само с акт 15 за завършен строеж. За да бъде изцяло изряден един обект обаче, трябва да има и акт 16 - за годността за ползването му, и протокол 17 - за въвеждане в експлоатация след 72-часови проби. От този момент започва да тече и гаранцията от страна на строителя. Вместо да дадат обяснение за порочната практика на неузаконените пътища да се издават разрешения за временна експлоатация, представители на двете партии продължиха политическите схватки.

Дума: БСП води пред ГЕРБ с 4%

БСП има 4-процентова преднина пред основния си политически съперник ГЕРБ, отчита агенция "Галъп Интернешънъл". Според изследването им, ако изборите бяха днес, левицата би събрала 21,7% подкрепа, докато за ГЕРБ биха гласували 17,5 на сто от запитаните.

Според изследването 15 процента смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто - до 6 месеца, 19% дават шанс на правителството до евроизборите през май догодина. 24 на сто са категорични, че нови избори трябва да има едва след изтичането на мандата на кабинета. 88 процента не са участвали в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Рейтингът на Бойко Борисов се е стопил до 20 процента, доверието в президента Росен Плевнелиев също продължава да спада, отчитат от "Галъп". Лидерът на БСП Сергей Станишев има подкрепата на 26 на сто от анкетираните. Най-харесваният политик е еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини