Сирените на линейките ще вият утре в 12 часа в памет на загиналите лекари

Утре 15 август,точно в 12.00 всички линейки в Кърджали и в страната ще бъдат с включени сирени и всички свободни екипи ще излязат пред сградите на местните филиали на Центровете за спешна медицинска помощ.С това ще отбележим 50 годишнина от подвига на д-р Стефан Черкезов.Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на ЦСМП в Кърджали д-р Атанас Митков.

Д-р Митков поясни,че на 15 август се навършват точно 50 години от подвига на д-р Стефан Черкезов, лекар на великотърновското село Стрелец, който през 1963 г. спасява 47 души от катастрофирал пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния. В негова чест през 2005 г. публицистът д-р Тотко Найденов, със съдействието на ген. Стоян Тонев, създаде и организира Деня на Спасението, което бе официализиран от Министерския съвет на 20 декември м. г. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно - и в света, която държавнически ще отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. Традиционното 1-минутно мълчание на 15 август точно в 12 ч. ще се проведе и тази година пред Паметника на военните чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА).

Медиците от Кърджали  призовават своите колеги и съграждани да излязат пред вратите на лечебните заведения и със същия ритуал, съпроводен от виене на сирените на линейките, да почетат паметта на д-р Стефан Черкезов и над 130-те лекари и 15 м. с., както и на всички полицаи, огнеборци, минни спасители и останали българи, загинали при спасяване на човешки живот.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини