Учители от Глухар на бунт

Учители от Глухар не допуснаха директора си до училище в знак на протест.

Учителите от Основното училище „Св.Св. Кирил и Методий" в село Глухар  не допуснаха бившия си директор Ширин Хайрула, възстановен от съда, до работното й място.Те бяха блокирали входа на училището, а вратата - заключили. В подкрепа на протеста си, учителите представиха и подписка, под която бяха сложили подписите си всички 15 души, работещи в училището - 9 учители, служители и помощен персонал.

Ширин Хайрула потърси съдействие на адвоката си и полицията, за да влезе на работното си място, но въпреки това не бе допусната до него от протестиращите.

В мотивите си за протеста те твърдят, че по време на управлението на Хайрула училището е натрупало дефицит в размер на 12 000 лева, че самата директорка не е извършила по закон полагащото се диференцирано заплащане, че са получавали месеци наред по 60% от полагащото им се възнаграждение, че са били лишени от заплащане на лекторски часове, както и средства за работно облекло, че бившата директорка е сляла класовете поради неумението си да управлява бюджета на училището. Според протестиращите учители всички тези негативи са били поправени при настоящия директор Неджат Хаджъ, зад когото те застават и му гласуват пълно доверие.

Хайрула е внесла в Регионалния инспекторат по образование в Кърджали заявление за връщането й на работа като директор на училището в Глухар на базата на решението на съда. Началникът на инспектората Гроздан Колев е издал заповед за възстановяване и е бил назначен екип по процедурите по приемане и предаване на длъжността.

„Имаме съдебно решение, ние сме извършили всички процедури, има стремеж от наша страна за диалог, за да се решат проблемите. Търсим решения", каза Колев.

В рамките на днешния ден представители на протестиращите учителите, възстановявеният директор и началникът на Регионалния инспекторат ще бъдат приети от министъра на образованието Анелия Клисарова, при която ще се търсят решения за потушаване на конфликта в училището в село Глухар.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини