Томислав Дончев става Бойко Борисов? Преглед на печата

Актуализацията на бюджета продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Заседание на бюджетната комисия в четвъртък следобед и извънредно пленарно заседание в петък сутрин - така изглежда най-вероятният план за повторното обсъждане на върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове от актуализацията на бюджета за 2013 г., научи "Дневник" от източници в ръководствата на групите на БСП и ДПС.
Председателят на парламента Михаил Миков, в чиито правомощия е насрочването на извънредно заседание, коментира днес пред "Дневник", че все още очаква предложения на парламентарните групи за удобната за тях дата за заседание. След като в петък ГЕРБ внесе искане за извънредно събиране на парламента, Миков изпрати писма до председателите на парламентарните групи, в които ги моли да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието...
Пред "Дневник" Миков даде да се разбере, че възможните дни са сряда и петък. Депутатите обаче все още нямат съобщения кога ще е заседанието и това ги кара да смятат, че ще се съберат в края на седмицата. Още в петък депутати от левицата изключваха възможността да се съберат в четвъртък, като обясняваха, че острите спорове, които се очаква да се разразят по време на дебата, не са подходящи за големия християнски празник Успения Богородично, отбелязван на 15 август...
Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред БНР, че левицата бави заседанието, защото не се е спазарила с председателя на "Атака" Волен Сидеров. За да бъде преодоляно ветото на президента, са нужни поне 121 гласа, а БСП и ДПС имат 119 депутати, тъй като Делян Пеевски не идва на работа. Левицата и ДПС едва ли ще успеят да привикат всичките си представители, които са на планирани почивки в страната и чужбина..." - в. „Дневник".

„Орешарски: Обмисляме да дадем малко по-големи финансови възможности на общините
Ще се постараем в рамките на възможностите и в рамките на цялостната концепция за по-нататъшна фискална децентрализация да дадем малко по-големи финансови възможности на общините, но това е проблем, който септември-октомври да дискутираме. Това каза пред журналисти в Благоевград министър-председателят Пламен Орешарски след среща с кметове от област Благоевград...
Премиерът обясни, че до бюджетната процедура ще направят още една-две срещи в страната. По думите му тези срещи са от голямо значение, за да може да разбере проблемите на местната власт, не само от сдружението на общините, с което има отлични контакти, а да може да има непосредствени впечатления от проблемите на по-малките населени места..." - в. „Труд".

„Кабинетът няма да успее да се побере в одобрения от парламента бюджет за 2013 г., показва справка за изпълнението към края на юни. Вместо 72.6 млн. лв. по уточнен план годишните разходи се очаква да възлязат на 84.2 млн. лв.
И разходите за издръжка, и тези за персонал ще надхвърлят планираните в началото на годината нива, показват данните. До извънредни разходи по бюджета на МС са довели проведеният референдум и изборите, попадащи в програма "Избори". За тази програма бяха планирани едва 130 000 лв. при приемането на държавния бюджет с ясното съзнание, че разходите ще са много по-високи. Покритата от правителството част от финансирането на референдума и изборите е струвала в крайна сметка 5.9 млн. лв.
Още отсега е ясно, че в отделни приходни пера тепърва ще има превишение, показват още данните. Така например областните администрации няма как да се вместят в планираните разходи за издръжка в размер на 2.3 млн. лв. - до края на юни за това вече са изхарчени 2.6 млн. лв. С почти изчерпани пари за издръжка е и Националният архивен фонд, който до края на юни е похарчил 593 хил. лв. при планирани за годината по уточнен план 633 хил. лв.
Любопитни са отчетените към полугодието разходи на БОРКОР, който продължава да работи формално. По тази програма към полугодието за заплати са изхарчени 523 хил. лв. при годишен план 1.9 млн. лв. При това темпо предвидените средства за заплати няма как да се оправдаят. За издръжка на БОРКОР за полугодието са отишли 132 хил. лв. при заложена годишна издръжка от 2.2 млн. лв..." - в. „Сега".

Вестниците във вторник отделят място и на процесите в оказалата се в ролята на опозиция партия ГЕРБ.

„ГЕРБ ще поиска през новия парламентарен сезон вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски, обяви лидерът им Бойко Борисов. Партията отдавна говори за вот, но впоследствие излезе за месец от парламента и още не е задвижила процедурата. Според Борисов новото управление е толкова слабо, че която и тема за вот на недоверие бъде избрана, тя ще е удачна.
"Управляващите имат една цел и тя е да мине тази година, за да може догодина да намерят работа на Станишев в Брюксел. Всичко в държавата се върти около това", каза Борисов пред БНР. Соцлидерът обаче неведнъж е отричал слуховете, че голямата му цел е еврокариера на високо ниво.
Според Борисов на част от протестиращите се плаща да викат срещу ГЕРБ. Същите хора стояли пред дома му в Банкя. "Гледах ги на камерите как сутрин идват, раздават им снимките, после ги събират, плащат им в едни коли зад един трафопост..." - в. „Стандарт".

„Бойко Борисов да стане почетен председател на ГЕРБ и да отстъпи мястото си на одобряван политик от партията си. За такъв вариант намекнали от Европейската народна партия, твърдят запознати.
Това трябвало да е необременена с негативи фигура - например Томислав Дончев, който е уважаван и навън, и сред колегите си от другите формации в център-дясно.
Това щял да е стратегически ход, който да разчисти пътя пред единните действия на ГЕРБ и Реформаторския блок, част от партиите в който са също членове на ЕНП. В момента това е ДСБ, но след очакваното разширение на блока към него вероятно ще се присъединят СДС и БЗНС - още две сестрински партии на ГЕРБ в ЕНП.
Лидерите на ДСБ и СДС вече дадоха да се разбере, че са против единение с Бойко Борисов, който носел негативи от управлението си, а освен това не отговарял на профила и философията на новия десен блок..." - в. „24 часа".

Всекидневниците цитират и изявлението на президентството във връзка с присъствието на  Росен Плевнелиев на вечерята  по случай Рамазан Байрама, на която гост беше турският вицепремиер  Бекир Боздаг.

„Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това се казва в изявление, разпространено от прессекретариата на Дондуков 2.
През последните дни се повиха публикациите за среща на Плевнелиев с гостувалия у нас вицепремиер на Турция Боздаг.
Ето какво се казва в изявлението:
По повод тиражираните през последните дни внушения, прессекретариатът на държавния глава информира, че президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси..." - в. „24 часа".

В. „Труд" също цитира изявлението на президентството:
„На 8-ми август в гр. Пловдив президентът гостува на вечерята-ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия. Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
На вечерята-ифтар участваха чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани.
Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината..."

Всекидневниците продължават да следят и протестите срещу правителството.

„За 60-и пореден ден в столицата продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. 
Протестиращите в София около 20:00 са не повече от 200 души, като към тях продължават да се присъединяват още хора. 
На площад "Независимост" гражданите развяват трибагреници, скандират "Оставка", а младежи с тъпани поддържат настроението на протестиращите...
Движението около президентството и Министерски съвет е блокирано..." - в. „Стандарт"

„За 60-и пореден ден протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се събраха на площад "Независимост" в столицата, за да поискат оставката на  правителството. Както във всички августовски дни протестиращите бяха едва няколкостотин. Те се събраха на площад "Независимост" около 19.30 часа и блокираха движението на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков"...
След около половин час престой пред МС, хората се отправиха към сградата на народното събрание. Новите плакати, който се забелязаха бяра "60 дни правителствена глухота, слепота или държавна безотговорност". "Орешарски! Оставка! Избори! Лустрация!", "За да има мир - вървете си с мир!" и "Stop political terror".
Пред БНТ протестиращите обясниха малката си бройка със сезона на отпуските и фактът, че депутатите ги няма. Хората обаче се заканиха отново да са хиляди, когато парламентът се събере на извънредното си заседание за приемането на актуализирането на бюджета.
Пред парламента остават двете пиана - бяло и черно. "На едното от тях моЖеше да се види надпис "Ела и ти на площада, тук сме и за твоето бъдеще".  Продължи и събирането на пари за издръжката на палатковия лагер пред Народното събрание. Около 21.30 часа протестът приключи." - в. „Дневник".

„НСО е имала последната дума кой ще e на разговорите с премиера и точно тя допуснала осъждания Бисер Миланов.  
Легитимността на протестиращите, които имат честта да преговарят с правителството, става все по-съмнителна. Организациите настояват ежемесечните им срещи с властта да се провеждат при закрити врата и в отсъствие на медиите, обясниха пред "Сега" неофициално от Министерския съвет. Сдруженията, сред които граждански форум "Промяна", движение "Свободни, можещи, силни" и "Коалиция на протеста", настояват, че така ще се избегне изопачаване на думите им. Заради това последната среща в петък съвсем се превърна в имитация на диалог, което отблъсна други участници.   "
Трябва да има по-широк достъп до тези срещи. Задължително трябва да има публичност", коментираха вчера пред ТВ7 Ангел Славчев, едно от лицата на февруарските протести, и Ирмена Кръстева от гражданско движение "Сила". В петък Славчев напусна срещата преди края й, възмущавайки се, че е закрита за медиите. Според него подобен подход води до спекулации. "Отвън имаше протестиращи, които веднага казаха, че съм подкрепил правителството, а то не е така", обясни той. 
Много са въпросите и около достъпа до тези срещи. Записването за тях се прави предварително и според част от протестиращите право да участват имат само "удобни" за правителството организации. По неофициална информация списъкът се подготвя от секретарката на началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Изискването било предварително да се дадат данните на желаещите да участват, както и да са представители на определена организация... 
От МС обаче обясниха, че дават списъка с желаещите за среща с Орешарски на Националната служба за охрана, която има последната дума кой да присъства и кой - не, тъй като сградата на "Дондуков" 1 е със специален пропускателен режим. Не е ясно по какви критерии НСО пресява участниците в срещите.
С разрешението на държавните гардове на последната среща в петък е присъствал и Бисер Миланов от движение "Свобода". Участието му предизвика негативни коментари във форумите, тъй като той е осъждан. Миланов беше задържан и на няколко пъти по време на протестите по подозрение, че готви провокация. Той има и няколко присъди..."  - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини