Д. Михалевски: По-малко пари от ЕС означава по-малко ресурс за голяма инфраструктура

По-малко пари от ЕС за следващия планов период означава доста по-малко ресурс за голяма инфраструктура. Така депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски коментира пред БГНЕС факта, че намалява общото финансиране от ЕС по линия на оперативните програми, които ще действат през периода 2014-2020 година.

Още през февруари вероятно управляващите са имали информация, че средствата ще бъдат по-малко и те се опитаха нечестно да замаскират тази истина, която няма защо по никакъв повод да бъде крита. Те се опитаха да замаскират това с двата милиарда лева, които ще получим повече заради директните плащания за единица площ, но това не е заслуга на предишните управляващи, а формула договорена още в договора за присъединяване на България към ЕС, подписан през 2005 година. Това фактическо увеличение е заложено като формула, няма вложено усилие от страна на бившите управляващи. Ако изчистим този въпрос виждаме, че по Структурните фондове и Кохезионния фонд България ще ползва по-малко средства през следващия програмен период като абсолютна стойност, коментира още Михалевски.

"Процесът на договаряне на средствата за следващия програмен период е дълъг. От началото на 2012 години тече дебатът в Европейската комисия и Европейския парламент и в хода на преговорите средствата по Многогодишната финансова рамка до 2012 година претърпяха голяма редукция", каза още депутатът.

"В края на ноември имаме един неуспешен етап на договарянето, който завърши в началото на месец февруари. Крайният резултат е, че Румъния, която е сравнима с нас и като развитие и като географско положение и като история в ЕС получава увеличение на средства по структурните фондове и Кохезионния фонд, а ние имаме намаление. Отделно от това в началото на тази година ние алармирахме, че много държави успяха да си договорят "подаръци" в хода на преговорите за изостаналите си региони, а България не получи нищо", добави той.

Михалевски напомни, че Румъния и Словакия успяха да договорят удължаване на правилото N+3, с което на практика удължиха изпълнението на договорите, сключени през настоящия програмен период до 2016 година.

И по трите направления – размер на средствата, допълнителни средства, които бихме могли да договорим в рамките на двустранните преговори и облекчаването на усвояването на средствата не сме постигнали никакъв напредък. В крайна сметка резултатът е, че средствата за следващия планов период са по-малко. Това означава по-малко ресурс за голяма инфраструктура, коментира той

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини