„Лютеница Първомай” сертифицирана от ЕС

"Лютеницата с хоро­то" е вторият българс­ки продукт със серти­фикат за специфично географско указание на пазара на ЕС. Европейс­ката комисия е издала заповед "Лютеница Първомай" да може да се произвежда само от за­води и фабрики в района на града, съобщи "Труд". Поколения българи раз­познават тази лютеница от етикета - танцьо­ри в народни носии игра­ят хоро.

"В края на март т.г. ЕК издаде заповедта, с която призна нашата лютеница, но досега не сме го обявявали официално, защото чакахме да получим всички доку­менти. Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на ми­налия век и специфично­то е, че я правим по технологията на наши­те баби, адаптирана към условията на заво­да. Използваме само български домати и пи­перки", казва Георги Банялиев, изп. директор на "Булконс Първомай" АД.

Засега само неговият завод може да произвеж­да защитения продукт, но могат да се присъеди­нят и други местни фаб­рики, стига да преминат проверки на нашата Агенция по храните, коя­то да потвърди, че спаз-ват защитената в ЕС технология.

"Лютеницата ни се прави от пресни дома­ти, които преди това се съхраняват в асеп­тични танкове, поме­щение с вместимост 20 тона, което не до­пуска съприкосновение с въздух и гарантира отлично качество и свежест на зеленчука. Доматите се варят до сгъстяване и не се пол­зва никакво вносно пю­ре", добави Банялиев.

В защитената рецеп­та пред ЕК за "Лютеница Първомай" се допускат влагането на български домати и пипер, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишес­те. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини