Отново кърджалийско присъствие в ЦЕРН

Три представителки на кърджалийски училища се завърнаха от едноседмично обучение в „Европейската организация за ядрени изследвания“ (CERN) - най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Йовка Тананова от ГПЧЕ „Христо Ботев”, Таня Тюркеджиева и Соня Райкова от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” участваха в поредната Национална учителска програма за квалификация, финансирана от Министерството на образованието. Страната ни е петнайсетата държава членка на Европейската организация за ядрени изследвания с национална програма за обучение на преподаватели.

ЦЕРН разполага с най-големия комплекс от ускорители в света и събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат. Големият адронен колайдер е с дължина 27 км и се намира на 100 м. под земята. В построяването и експлоатацията му  участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни. Намира се в тунел под френско-швейцарската граница в близост до Женева. В него се симулират условия, близки до тези в ранните моменти от развитието на Вселената.

Мисията на ЦЕРН е:

  • Разширяване границите на знанието ;
  • Развиване на  нови технологии за  ускорители и детектори;
  • Подготовка на  утрешните учени;
  • Обединяване на  хора от различни страни и култури;
  • Обучение на учители, студенти и ученици.
  • Нейната цел е да поддържа интереса на учители и ученици към науката.

С гордост можем да отбележим българското участие в  ЦЕРН – научни работници с постоянна заетост и такива, които работят в центъра за различни периоди от време.

7-дневната програма на преподавателите включваше  лекции, упражнения, визити и практически занимания. Нашите учители ще представят наученото на колегите от област Кърджали и ще приложат добрите практики и придобития  опит в преподавателската си дейност. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини